Hlavní obsah

Nejvzácnější velryba na světě byla poprvé spatřena, bohužel mrtvá

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Novém Zélandu byla poprvé spatřena velryba Mesoplodon traversii, která je považována za nejvzácnějšího kytovce na světě. Matku s mládětem vyplavilo moře už v prosinci roku 2010, ale biologové je zaměnili za vorvaňovce malého. Na svoji chybu přišli až při rutinním DNA testu, jak informovalo nejnovější číslo magazínu Current Biology.

BEZ KOMENTÁŘE: Moře vyplavilo nejvzácnější velrybu na světě i s mládětem

 
Článek

Velryba byla poprvé identifikována v roce 1872 na základě kusu čelisti, nalezeného na Chathamských ostrovech. Poté byly ještě objeveny dvě části její lebky, jedna v 50. letech 20. století, ta druhá v roce 1986. Lidem tak zůstávala skryta téměř 140 let od objevení.

První objev tohoto extrémně vzácného druhu si vědci málem nechali utéct mezi prsty. Když na konci roku 2010 moře vyplavilo přes pět metrů velkou matku s třímetrovým mládětem, identifikovali je jako jiný druh.

„Je to poprvé, co byl tento druh velryby nalezen jako kompletní exemplář. Měli jsme dokonce to štěstí, že se objevily rovnou dva. Je pozoruhodné, že o takto velkém savci skoro nic nevíme,“ řekla bioložka Rochelle Constantineová z Univerzity v Aucklandu.

O životě tohoto druhu je známo velmi málo. Vědci se pouze domnívají, že velryba žije ve velké hloubce a u hladiny stráví minimum času.

„Nevíme, proč je to tak nezachytitelný druh. Pravděpodobně je to druh, který se vyskytuje daleko od pobřeží a žije a umírá v hlubokém oceánu. Nový Zéland je obklopen rozlehlým oceánem, je tu proto hodně mořského života, jenž nám zůstává utajen,“ dodala Constantineová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám