Hlavní obsah

Nejvyšší vodopád na světě se zřejmě dočká přejmenování

– Caracas

Se svými 979 metry je venezuelský Angelův vodopád vůbec nejvyšší na světě. Nyní ale pravděpodobně zmizí ze světových map. Tamější prezident Hugo Chávez ho sice nehodlá zničit, ale chce ho přejmenovat na původní domorodé Kerepakupai-Meru. A přeje si, aby toto označení používali i geografové a turistické kanceláře.

Foto: Profimedia.cz

Angelův vodopád

Článek

Vodopády ve třicátých letech minulého století objevil americký letec Jimmy Angel, proto se po něm jmenují v angličtině Angel´s Waterfalls a do češtiny se někdy překládají ne zcela správně i jako Andělské vodopády.

Milovník socialismu a odpůrce USA Chávez však těžce nese, že se největší z venezuelských přírodních památek a turistických lákadel jmenuje podle Američana. Chávez teď navíc prohlásil, že Angel nebyl prvním, kdo vodopády objevil a představil světu, ale že domorodci je znali tisíce let.

„Jak můžete přijmout, že nejvyšší vodopády světa byly objeveny mužem, který sem přišel ze Spojených států v letadle? Se vší úctou k tomuto muži, jež přijel a viděl je, neměli bychom to jméno změnit?“, tázal se Chávez občanů Venezuely prostřednictvím televize a následně předložil domorodý název.

Jimmy Angel zemřel ve věku 57 let v roce 1956 při letecké nehodě v Panamě. Jeho popel byl rozprášen právě do vod slavného vodopádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám