Hlavní obsah

Nejvražednější zvíře v Austrálii? Nejsou to hadi ani pavouci, ale koně

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přijde řeč na nebezpečnou australskou faunu, vybaví se většině lidem jedovatí hadi, případně pavouci dorůstající obřích rozměrů. Statistiky ale ukázaly, že smutné prvenství v počtu způsobených úmrtí žádný z těchto tvorů nedrží. V posledních letech totiž za nejvíc úmrtí mohli koně.

Foto: University of Melbourne

Ronelle Weltonová

Článek

Data z let 2000 až 2013 ukazují, že koně stáli za 74 úmrtími, což je skoro třikrát víc než všichni jedovatí hadi dohromady. V jejich případě se jednalo o 27 úmrtí, což je stejný počet jako u vos a včel, uvedl web BBC News.

U pavouků je v kolonce smrtelných kousnutí dokonce nula, nicméně do nemocnice kvůli jejich kousnutí muselo v letech 2001 až 2013 téměř 12 tisíc lidí, což je za stejné období dvakrát víc než u hadů. Rekordmanem jsou v tomto ohledu včely, vosy a sršni – kvůli jejich bodnutí muselo vyhledat lékařské ošetření 12 351 lidí.

Jsou to nízká čísla

Za výzkumem, jenž byl zveřejněn v odborném magazínu Internal Medicine Journal, stojí Ronelle Weltonová z Univerzity v Melbourne. „Austrálie je známá jako epicentrum všech jedovatých věcí,“ uvedla pro BBC Weltonová, která svou prací chtěla narušit stereotypy o australských jedovatých zvířatech.

Vědkyně se zaměřila i na žraloky, jejichž útoky na lidi pravidelně plní novinové titulky. Ve sledovaném období způsobili 26 úmrtí, zatímco třeba krokodýlové 19. Weltonová proto upozorňuje, že počet úmrtí způsobený zvířaty je vlastně docela malý.

„Největším překvapením je, jak jsou tato čísla nízká. Pokud se na to podíváme z celostátní perspektivy, je tu hodně humbuku, jak jsou tato zvířata nebezpečná, ale pokud se podíváte třeba na utopení, tak ve stejném období takto zemřelo téměř 5000 lidí,“ uvedla pro australský web ABC News.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám