Hlavní obsah

Největší pár identických diamantů na světě půjde do dražby

Novinky, Jakub Kynčl
New York

Největší pár identických diamantů briliantového řezu půjde prostřednictvím aukční síně Sotheby's počátkem příštího roku do dražby. Diamanty byly poprvé představeny v New Yorku ve čtvrtek 2. prosince a očekává se, že by se jejich cena mohla v dražbě vyšplhat až na 20 miliónů dolarů (380 miliónů korun).

Článek

Diamanty zvané též Jin a Jang mají téměř shodnou váhu, jeden váží 35,61 karátu a druhý 35,77. Oba drahé kameny jsou vyrobeny ze surových diamantů, přičemž každý původně vážil přes 100 karátů.

"Vyrobení dvou natolik podobných diamantů v této velikosti a kvalitě je unikátní. Každý má 35 karátů, oba jsou hodnoceny barvou D (jsou tedy bezbarvé) a jsou bez nejmenšího kazu uvnitř i na povrchu. Samozřejmě je shodný i řez, symetrie a vyleštění jsou úžasné," uvedl Lior Levin zastupující známého výrobce diamantů Steinmetz.

Oba diamanty byly ručně broušeny v jižní Africe. Jejich opracování zabralo specialistovi více než rok. Drahé kameny byly už vystaveny v Pekingu a New Yorku, nyní ještě objedou několik dalších míst, aby si je mohli potenciální kupci dobře prohlédnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám