Hlavní obsah

Největší nůž v Česku měří téměř tři metry

– Pelhřimov

Expozice pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit rozšířil největší kuchyňský nůž v České republice. V roce 1977 si ho nechal vyrobil šéfkuchař ze Slaného Václav Loucký. Nůž je vyrobený ze železa a dřeva v proporcích běžného kuchyňského nože, jen měří 286 centimetrů a váží 50 kilogramů, řekl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy a provozuje muzeum.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově představilo svůj nejnovější exponát, 286 centimetrů dlouhý nůž ČR.

Článek

„Loucký měl tenhle obrovský nůž pro servírování rautů, nic s ním nekrájel, ale na akcích na něm měl krásně vyvedené cukrářské nebo jiné gastronomické výtvory, kterými byl známý,“ řekl Marek. Nůž vyráběli v ČKD Slaný. V pelhřimovském muzeu bude součástí expozice obří kuchyně, do které patří i polévkový hrnec o objemu 2300 litrů, konvička na čaj, do které se vejde 640 litrů, nebo trychtýř vysoký přes dva metry.

Ze Slaného pochází i jeden z prvních exponátů Muzea rekordů a kuriozit. Jeho zakladatelé ho získali ještě před rokem 1990 v době, kdy muzeum bylo jen v jejich představách. Autor publikace 1000 československých nej Ladislav Kochánek ze Slaného jim daroval největší kávovou lžičku, která měřila 253 centimetrů.

Pelhřimovské muzeum rekordů má i kuriózní velikonoční exponáty

Koktejl

„Vyprávěl nám také o panu Louckém od nich ze Slaného. A uplynulo 30 let, my jsme se s ním sešli a zjistili jsme, že ta věc pořád ještě existuje. Dohodli jsme se, že se stane exponátem muzea rekordů,“ řekl Marek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nožem jde i krájet, příliš snadné to ale není.

Obří nůž Loucký používal do začátku 90. let. K vidění byl i v zábavním pořadu České televize Šance. V posledních letech už ležel nevyužívaný ve skladišti.

Muzeum bylo kvůli opatřením proti covidu-19 od loňského března s přestávkami uzavřené 255 dní. Znovu se do něj návštěvníci vrátili v pondělí. Kromě nových rekordních exponátů na ně čeká také fotografická výstava mapující 30 let existence agentury, která muzeum zprovoznila v roce 1994. Muzeum je přístupné denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám