Hlavní obsah

Nejstarší muž na světě přežil první světovou válku i holokaust

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodž

Po tom co v lednu, jen dva měsíce před svými 113. narozeninami, zemřel Japonec Jasutaró Koide, nejstarším mužem na světě se ve věku 112 let stal Israel Krystal. Ten přišel svým židovským rodičům na svět 15. září 1903 v polském městečku Zarnow nedaleko Lodže, které bylo tehdy ještě součástí carského Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarším mužem na světě je 112tiletý Israel Krystal, který přežil obě světové válkyVideo: Reuters

 
Článek

Krystal přežil dvě světové a všechny izraelské války i vězení v nacistickém koncentračním táboře v Osvětimi, odkud se vrátil do rodného města jako 37kilogramová troska. Jeho žena a dvě děti holokaust nepřežily.

V roce 1950 se vystěhoval do Izraele, kde si opět založil rodinu a ve městě Haifa žil do současnosti.

„Měl jsem známé, kteří byli moudřejší, silnější i zdravější než já, dávno už z nich nežije ani jeden. Recept na dlouhý život ale neznám," řekl Israel Krystal představitelovi Guinnessovy knihy rekordů, když mu přišel oznámit, že je nejstarším mužem na světě.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarším mužem na světě je 112tiletý Israel Krystal, který přežil obě světové války

Všeho s mírou

„Tento životem těžce zkoušený muž, který celý život od svých 15 let až donedávna dělal cukráře, se podle své dcery vždy držel zásady, že všeho je třeba s mírou, včetně jídla a nikdy se netřeba přehnaně rozčilovat," uvedla v reportáži o tomto mohykánovi polská televize TVN24.

Nejstarší žijící ženou na světě je 116roční Američanka Susannah Mushattová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám