Hlavní obsah

Nejmladším pokořitelem Everestu je třináctiletý Američan

Peking

Třináctiletý americký chlapec se dnes stal nejmladším přemožitelem nejvyšší hory světa Mount Everestu. Mluvčí Jordana Romera oznámil, že mu dnes chlapcův tým volal satelitním telefonem z vrcholu hory. Předchozí rekord nejmladšího pokořitele Everestu o výšce 8848 metrů držel Temba Tsheri z Nepálu, který vrcholu dosáhl ve věku 16 let.

Foto: ČTK

Američan se stal nejmladším pokořitelem Mount Everestu.

Článek

Mladý Romero snil o tomto úspěchu od svých devíti let. V deseti letech zlezl Kilimandžáro (5895 metrů), o rok později Mont McKinley (6194) a poté další slavné vrcholy.

"Jejich sny se naplnily. Jsou všichni ohromně šťastní. Děkují všem, kteří je podporovali a pomohli jim při cestě," stojí dnes v prohlášení na internetových stránkách expedice.

Foto: ČTK

Jordan Romer vystoupal na Mount Everest se svým otcem.

Romero zdolal horu v týmu, v němž byl ještě jeho otec a tři šerpové. Na vrchol stoupali ze základního tábora na čínské straně hory. Romero nedávno prohlásil, že má v plánu zdolat nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

"Cítím se trochu nervózní, ale mnohem více vzrušený. Je to něco, co jsem chtěl udělat, než zemřu. Nakonec to dělám v takovém věku a byl by to světový rekord. Ale mám jen chuť zdolat vrchol," řekl chlapec před závěrečným výstupem.

Matka Jordana podporuje, ale bojí se o něj

Jordanův otec je leteckým záchranářem, s přítelkyní se pravidelně účastní vytrvalostních závodů v přírodě. Chlapce prý poctivě trénovali. Jordanova matka chlapce podporuje, ale uvědomuje si vliv bývalého manžela na rozhodování jejího syna a má o něj strach.

Odborníci nebyli v názorech na výstup třináctiletého dítěte na nejvyšší horu světa jednotní. Jedni předpovídali, že pokud zvládl již pět velmi náročných vrcholů, bude pravděpodobně schopen vystoupit i na Everest. Podle ostatních však vliv velkých nadmořských výšek na dětský organismus stále není dostatečně prozkoumaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám