Hlavní obsah

Nejmenšímu muži světa vyfouknuli titul. Teď ho opět obhájil

Novinky, mšv

Pouze 72,1 centimetru. Tak málo měří nejmenší muž světa, Kolumbijec Edward Nino Hernandez, kterému se po deseti letech podařilo obhájit svůj titul v Guinnessově knize rekordů, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Edward Nino Hernandez na archivním snímku z roku 2010

Článek

Čtyřiatřicetiletý Hernandez se stal nejmenším mužem už v roce 2010, ale ještě téhož roku mu titul uzmul Nepálec Khagendra Thapa Magar, který měřil pouhých 67,08 centimetru. I tomu prvenství později uzmul jeho krajan Chandra Bahadur Dangi s výškou 54,6 centimetru. Jelikož ale oba zemřeli, přešel titul zpět na Hernandeze.

Kolumbijec trpí silnou formou takzvané hypotyreózy, což je snížená funkce štítné žlázy, která ovlivňuje i růst. Hernandez tvrdí, že je sice malý, ale zato má velké srdce. „Používám úsměv, abych dobyl svět. Na každého se směju, to je má přednost. Mohu dosáhnout všeho, čeho chci. Vše je možné. Na velikosti a výšce nezáleží,“ uvedl. „Chci, aby lidé poznali, kdo skutečně jsem.“

Hernandez přiznal, že v dospívání trpěl depresivními stavy, protože nerostl stejně jako jeho vrstevníci. Ve dvaceti letech byl pak diagnostikován s hypotyreózou. Když poprvé obdržel titul od Guinnessovy knihy rekordů v roce 2010, stala se z něj přes noc superstar.

Nejvyšším mužem světa je Sultan Kösen z Turecka, který měří 251 centimetrů. Je tedy zhruba trojnásobně vyšší než Hernandez.

Reklama

Výběr článků

Načítám