Hlavní obsah

Nedotýkejte se našich opic, varuje Gibraltar. Snaží se zabránit nákaze u zvířat

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magot bezocasý (nebo též makak magot) je jediným druhem opice, pokud nepočítáme člověka, která přirozeně obývá evropský kontinent. Makakové obývají legendární Gibraltarskou skálu, úřady se nyní však bojí, že by se mezi opicemi mohla rozšířit epidemie koronaviru. Zakázaly proto opic se jakkoliv dotýkat.

Foto: Profimedia.cz

Makak magot na Gibraltarské skále (ilustrační foto)

Článek

Známá legenda praví, že Gibraltar zůstane britský, dokud na jeho skále zůstane alespoň jedna opice. Úřady se teď starají o to, aby tomu tak bylo i po pandemii. Už dříve bylo přísně zakázáno makaky krmit, jak z obav o jejich zdraví, tak především z obav o zdraví turistů. Nyní úřady pravidla kontaktu ještě zpřísnily.

Gibraltar přijal zákon, který zakazuje „jakkoliv se makaků dotýkat nebo bránit jejich přirozenému chování“. Výjimku mají vědečtí pracovníci s patřičným povolením a ošetřovatelé, kteří se o makaky starají. Podle úřadů se potvrdilo, že i jiní primáti než člověk se mohou koronavirem SARS-CoV-2 nakazit a toto nařízení minimalizuje možnost, že zvířata onemocní či zemřou.

Jen pro odvážné. Prosklenou vyhlídku má už i Gibraltar

Cestování

Třicetitisícový Gibraltar zatím nemá s koronavirem problémy. Od vypuknutí pandemie eviduje pouze 161 případů onemocnění covid-19. „Díky nízké nakaženosti a okamžitému uzavření turistických míst je téměř jisté, že se žádný z makaků covidem-19 nenakazil,“ uvedla gibraltarská vláda, „musíme zajistit, aby to tak zůstalo i do budoucna.“

Legenda přinutila jednat i britského premiéra

Kdy a jak se makakové bezocasí, kteří žijí i v severní Africe, dostali přes Středozemní moře na Gibraltar, není jasné. Skálu obývali, když přišli Britové v roce 1704, a podle starších záznamů, i když Gibraltar během reconquisty ztratili Maurové. Právě muslimové mohli opice na Gibraltar přivést.

O populaci makaků se od roku 1915 do roku 1991 starala britská armáda, od svého vzniku v roce 1958 Královský gibraltarský regiment. Důstojník, který měl tlupu na starosti, měl titul Ošetřovatel opic (Keeper of the Apes). Do doby, než správu opic převzala Gibraltarská společnost ornitologické a přírodní historie, se na této pozici vystřídalo pět vojáků.

Napětí u Gibraltaru: Španělská válečná loď nutila obchodní lodě odplout, Britové zasáhli

Evropa

V současnosti obývá skálu více než 300 opic, nebylo tomu tak však vždy. Během 2. světové války, v roce 1942, klesla populace makaků na pouhých sedm zvířat.

Winston Churchill, dobře si vědom populární legendy, nařídil převézt z Maroka pět samic (Daisy, Beatrice, Jane, Kathleen a Madeline), které se měly postarat o přežití opic. O dva roky později pak nařídil zachovávat jejich minimální počet na 24 jedincích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám