Hlavní obsah

Nečase v Iráku týral orchestr příšerným podáním české hymny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) musel spolu s ostatními členy české delegace během nedávné návštěvy Iráku překonat otřesný zážitek. Irácký orchestr ho v Bagdádu podle zvyku uvítal českou hymnou, její interpretace však měla spíš než k poctě blíž k mučení.

Článek

Když hudebníci spustili, snažil se Nečas ještě zachovat neutrální výraz ve tváři. Falešné tóny se ale ozývaly dál a orchestr navíc překvapoval i nečekanými úpravami melodické složky české hymny "Kde domov můj". Na premiérově obličeji byl již v tu chvíli zřetelný stín utrpení.

Že mají arabští hudebníci, zvyklí na blízkovýchodní čtvrttónové ladění, svérázný přístup k evropským hymnám, potvrdil před časem například syrský orchestr, který si poradil podobným způsobem při návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Damašku. [celá zpráva]

Nečas navštívil Irák na konci května, byla to vůbec první návštěva českého premiéra v této zemi od pádu režimu Saddáma Husajna. Doprovázeli ho ministři obrany Alexander Vondra a průmyslu Martin Kocourek (oba ODS) a také početná delegace českých podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám