Hlavní obsah

Nebeská smršť vynesla vesničanům jmění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesničané ve východním Turecku už vydělali více než milión tureckých lir (asi 8,8 miliónu korun) za prodej úlomků meteoritů, které tuto oblast zasypaly letos v září. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Vesničané nacházejí meteority v okolí celé obce.

Článek

Obyvatelé Sariçiçeku v turecké provincii Bingöl stále ještě prohledávají pole kolem vesnice, a někteří už si za zisky ze svých nálezů mohli koupit automobily nebo dokonce domy. Meteority mohou vynést v přepočtu až 1500 korun za gram.

Asi nejšťastnější z 3200 obyvatel vesnice je třicetiletý Hasan Beldek, jenž našel kus meteoritu vážící 1,5 kilogramu poté, co ho peskovala tchyně, které vadilo, že na rozdíl od ostatních lidí je moc líný, aby šel taky hledat.

"Už jsem ty její řeči nedokázal dál poslouchat, a tak jsem se rozhodl, že to taky zkusím," řekl novinářům. "Hledal jsem asi tři čtyři hodiny, když mě uhodil do očí černý kámen větší než mužská pěst." Za kámen už odmítl nabídku na 350 000 lir, protože věří, že nakonec ho prodá za víc - a všechny peníze chce použít na otevření cukrárny v Istanbulu se svými bratry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám