Hlavní obsah

Návštěvníci anglického muzea poškodili 800 let starou rakev, pokoušeli se do ní vložit dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V anglickém muzeu Prittlewell Priory ležícím ve městě Southend upadl kousek historicky unikátní 800 let staré rakve poté, co do ní návštěvníci vložili malé dítě. Hříšníci z muzea utekli, zachytila je však bezpečnostní kamera. O nevšední události, která se stala začátkem srpna, informoval britský server BBC.

Foto: Prittlewell Priory Museum

Návštěvníci anglického muzea Prittlewell Priory poničili historicky významnou rakev.

Článek

„Nehoda zaměstnance muzea velmi rozčílila. Rakev z pískovce byla nalezena v roce 1921 v areálu převorství včetně kostry, jež pravděpodobně patřila starému mnichovi. Vystavena je už od dvacátých let, něco podobného se však stalo poprvé,“ řekla serveru BBC restaurátorka Claire Reedová, která má nyní na starosti opravu rakve.

V den incidentu bylo muzeum plné lidí. Nezodpovědní pachatelé ignorovali průhlednou plastovou zábranu a vložili dítě do rakve, aby pořídili nevšední fotku. Z fotografií muzea je patrné, že z cenného artefaktu upadla část boku. „Zaměstnanci zaslechli ránu, což byla první známka toho, že se něco stalo,“ dodala Reedová.

„Rakev je opravitelná, a to je důležité. V budoucnu ji však budeme muset kompletně ohradit. Můžete provést všechna bezpečnostní opatření, že se však lidé pokusí dostat do artefaktu dítě, to vás vždycky překvapí,“ uzavřela.

Převorství, v němž byla rakev nalezena, bylo v anglickém hrabství Essex založeno clunyjskými mnichy ve 13. století, nyní je v areálu muzeum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám