Hlavní obsah

Návrhář představil horskou dráhu smrti

Litevský inženýr Julijonas Urbonas představil koncept horské dráhy, která je sestrojena proto, aby „humánně, s elegancí a euforií připravila lidskou bytost o život“. Každá jízda na této dráze by totiž teoreticky skončila smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Model smrtící horské dráhy

Článek

Urbonas svou dráhu, jejíž model představil na výstavě v Dublinu, nazval Dráha euthanasie. Je sestavena tak, aby jedoucí člověk zažil sérii pocitů počínaje naprostým nadšením, přes vzrušení a zúžené vidění až po ztrátu vědomí. Při jízdě rychlostí 360 kilometrů za hodinu dochází k úbytku kyslíku, který zásobuje mozek, a pasažér umírá.

Urbonas se podílel na vývoji atrakcí v zábavních parcích už od dětství a sám sebe označuje za architekta a inženýra, jehož práce jsou „umělecké a filozofické“.

Foto: Profimedia.cz

Model smrtící horské dráhy

„Díky spojení pokročilého mezioborového výzkumu v kosmickém lékařství, mechanického inženýrství, materiálové technologie a samozřejmě gravitace je cesta ke smrti příjemná, elegantní a smysluplná,“ citoval v úterý slova návrháře server Daily Mail.

„Oslava limitů lidského těla, ale také osvobození od života v horizontální rovině. Tato kinetická plastika je v podstatě absolutní horskou dráhou,“ dodal ke svému návrhu.

Foto: Profimedia.cz

Model smrtící horské dráhy

Jeho nadšení však poněkud ochlazují kritické hlasy ozývající se z tábora kritiků dobrovolné smrti. Podle nich jeho návrh, může být snadno zneužit.

„Zatímco oceňujeme umělcův smysl pro humor a jeho blaženost, nesmíme rovněž zapomenout, že život lidské bytosti nemůže být nikdy odebrán 'humánně, s elegancí a euforií',“ prohlásil Petr Saunders z britské organizace proti euthanasii Pečuj, nezabíjej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám