Hlavní obsah

NATO má projekt nového sídla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Jako vlny přelévající se jedna přes druhou. Jako pohoří ubíhající do dáli. Jako hangáry nedalekého letiště Zaventem. Jako futuristické nádraží. Tak a jinak, dobře i špatně hodnotili úředníci NATO a novináři čerstvě odhalený projekt budoucího jeho nového sídla, které vyroste do konce desetiletí přes ulici od dnešního areálu na okraji Bruselu.

Foto: Martin Kámen

Tváří akce je i Taťána Kuchařová.

Článek

Mezinárodní soutěž vyhrálo britsko-belgické konsorcium SOMAssar-Skidmore, Owings & Merrill, Inc. Vymyslelo sedm linií obloukovitých budov, samé sklo a ocel, s prostornými chodbami, náramnými konferenčními prostorami, tisíci kanceláří, vše vzdušné, světlé - a bezpečné. Podle belgického tisku si úpravy vynucené dodatečnými bezpečnostními opatřeními plynoucími ze zkušeností po 11. září 2001 vyžádaly zdražení projektu o více než 100 milionů eur, na celkových údajných 480 milionů.

Centrála se rozpadá před očima

Generální tajemník NATO George Robertson, který před kamerami model odhalil, nechtěl o nákladech mluvit. Oznámil jen, že v polovině letošního roku bude vybrán externí investor, který se začne s architekty bavit o detailech. Stavět by se mělo začít v roce 2005; souběžně poběží postupná demolice stávajícího sídla. Náklady zaplatí členské státy ve stejném poměru, v jakém přispívají do rozpočtu NATO, tedy přibližně podle hrubého domácího produktu na hlavu. O výstavbě nové centrály aliance se mluví už mnoho let, protože stávající areál se doslova rozpadá před očima. Robertson upozornil, že se dá velmi těžko adaptovat na měnící se potřeby NATO, jeho údržba je nesmírně drahá a některé části už ani nelze opravit. Belgičané postavili nízké baráky ve čtvrti Evere pro NATO narychlo v roce 1966, když francouzský prezident, generál Charles De Gaulle vykázal alianci z Paříže. Provizorium vydrželo dodnes.

Celkem takřka dvě stě tisíc metrů čtverečních prostoru

Do soutěže vypsané loni v lednu se přihlásilo 64 uchazečů. Výběrem byla pověřena mezinárodní porota architektů a skupina vysokých činitelů aliance v čele s Davidem Wrightem, kanadským velvyslancem a doyenem Severoatlantické rady. O vítězném projektu nakonec rozhodovaly všechny členské státy konsensem, na základě doporučení poroty - právě proto se vyhlášení, plánované původně na listopadový pražský summit, zdrželo o dva měsíce. Nové sídlo bude vystavěno přes ulici od stávajícího; Belgie zde dala k dispozici pozemky, které patří jejím ozbrojeným silám. Počítá se s 26, ba více členskými státy, s křídlem pro partnerské země, s dodatečnými bezpečnostními parametry. Celkem bude k dispozici 172.000 čtverečních metrů, z toho 111.000 pro kanceláře, 19.500 pro konferenční středisko, 24.800 pro společné prostory a 9300 metrů pro společenské a sportovní vyžití.

Reklama

Výběr článků

Načítám