Hlavní obsah

Narozené pandí mládě přinese japonské ekonomice miliardy

Novinky, vps

Japonská zoologická zahrada v tokijské čtvrti Ueno zveřejnila záběry mláděte pandy velké, které se narodilo minulé pondělí. Matce i jejímu potomkovi se podle ošetřovatelů daří dobře. Mládě by podle výpočtů mělo přinést ekonomice ročně miliardové částky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na pár dnů staré pandí mláděVideo: Reuters

 
Článek

Jedenáctiletá pandí samička jménem Šin Šin přivedla na svět mládě už před pěti lety, uhynulo však pár dní po narození. Tentokrát se zdá, že druhý pokus už bude úspěšný, ačkoliv ošetřovatelé jsou raději opatrní.

„Máme z toho opravdu velkou radost. Ale pečlivě dvojici sledujeme, protože mládě je stále ve velmi raném stadiu vývoje,“ uvedl pro web Japan Times šéf zoo Jutaku Fukuda.

Mládě teprve dostane jméno, čekat se musí i na určení pohlaví. Ošetřovatelé zatím odhadují, že mládě týden po narození váží kolem 180 gramů, napsala agentura Reuters. Pokud vše půjde hladce, návštěvníci by ho mohli poprvé vidět za půl roku.

Pandí mládě je samozřejmě velkým lákadlem a očekává se, že do zoo se lidé jen pohrnou. Ekonom Kacuhiro Mijamoto proto odhaduje, že nový přírůstek přinese ekonomice Tokia ročně 26,7 miliardy jenů, což je asi 5,6 miliardy korun.

„Nové mládě v zoo v Uenu bude mít obrovský dopad,“ řekl Mijamoto webu Japan Times a připomněl, že sám zažil v 70. letech minulého století pandí šílenství, které odstartovalo poté, co Japonsko získalo první pandy velké.

Své výpočty staví na odhadovaném zvýšení počtu návštěvníků zoo a jejich útratách, a to nejenom v zahradě, ale i jinde ve městě za stravu, ubytování a další nákupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám