Hlavní obsah

Napoleon psal z Ruska o Kremlu v povětří, list se prodal téměř za čtyři milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napoleonův šifrovaný dopis z roku 1812 z neúspěšného tažení do Ruska byl prodán za zhruba 3,75 miliónu korun. To je desetkrát více, než francouzská aukční síň původně očekávala. Informoval o tom v neděli internetový server BBC.

Foto: ČTK/AP

Napoleonův šifrovaný dopis z roku 1812.

Článek

Napoleonův dopis je adresován ministrovi zahraničí Maretovi a popisuje zoufalý stav napoleonského vojska zmučeného hladem, chladem a nemocemi. Jeho první věta však hlásá "Dvacátého druhého ve tři ráno vyhodím Kreml do povětří".

Napoleon vstoupil do Moskvy na podzim roku 1812. Obsazení důležitého města ale nebylo pravým vítězstvím, Rusové se z Moskvy stáhli a město pohltil požár. O jeho vinících se dodnes vedou spory. Představy o načerpání sil a doplnění zásob se v pusté Moskvě každopádně ukázaly jako mylné.

Když Napoleon zavelel ke stažení armády, nařídil ještě rozvalit zdi Kremlu a zbořit jeho věže, splnil tedy to, co napsal v dopise, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám