Hlavní obsah

Nadaný desetiletý školák už prodal obrazy za desítky miliónů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Kieron Williamson začal malovat před pěti lety. O rok později už prodával první obrazy a od té doby jeho hvězda stále stoupá. Zlepšuje se jak v kvalitě obrazů, tak i v utržených částkách. Celkem už mu jeho obrazy vydělaly 1,5 miliónu liber (45 miliónů korun), napsal Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Obrazy Kierona Williamsona

 
Článek

Desetiletý školák prodal své výtvory poprvé v roce 2009. Jednalo se o 19 obrazů, za které tehdy získal v aukci 14 tisíc liber (420 tisíc korun). O rok později už během půlhodinového prodeje 33 obrazů utržil 4,5 miliónu korun. [celá zpráva]

Jak se ukázalo u dalších prodejů, nejednalo se o náhodu. Zájem o jeho díla projevují sběratelé z celého světa a jsou ochotni platit za ně vyšší a vyšší částky. Loni v létě utržil Kieron v aukci 7,3 miliónu korun a při posledním prodeji, který se konal minulý pátek, dokonce 7,5 miliónu korun, přičemž nejdražší obraz se prodal v přepočtu za 900 tisíc korun.

Zlepšil se

Zvyšujícím se částkám se nelze divit, podle odborníků se totiž Kieron, jenž má díky svému stylu přezdívku Mini Monet, neustále zlepšuje.

„Kieronovy obrazy jsou stále ohromující a naprosto úžasné. Viděl jsem, jak se zlepšil. Za poslední rok je tu zřetelný pokrok v jeho práci. Vypadá to, že se posunul na jinou úroveň,“ okomentoval chlapcovu kvalitu Adrian Hill, manažer galerie, která se starala o poslední aukci obrazů.

Netlačí na něj

Výnos z umělecké činnosti umožnil Kieronově rodině pořídit si nový dům, který patří chlapci. Až vyroste, chce tam dál žít. Jeho rodiče použili peníze také k nákupu uměleckých děl jiných autorů. Svého syna do malování nenutí, nechávají tomu volný průběh.

„Netlačíme na něj. Maluje, jen když sám chce. Finanční stránka věci ho moc nezajímá, chce jen malovat obrazy, které se budou líbit lidem,“ řekl chlapcův otec Keith, který je obchodníkem s uměním.

I přes toto prohlášení ale Kieron příští rok nebude chodit do školy a čeká ho domácí vzdělávání, aby se mohl plně věnovat malování. Jeho rodiče to nepovažují za problém, jejich syn je totiž velmi svědomitý a pilný.

Malování krajinek ale není jediným, co chlapce zajímá. Má rád fotbal a na svůj věk je podle rodičů překvapivě silný. Světu umění ale možná přece jenom bude muset udělat ústupek, jeho otec totiž plánuje otevřít v záři Kieronovu vlastní galerii, a to rozhodně nebude jednoduchá záležitost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám