Hlavní obsah

Na známku s vojákem se vztyčeným prostředníčkem stála dlouhá fronta

Stovky lidí stály v pondělí před poštou v ukrajinském Kyjevě. K prodeji tam totiž byla poštovní známka vytvořená na počest okamžiku, kdy ukrajinský voják Roman Gribov poslal při obraně Hadího ostrova ruskou válečnou loď do pr**le.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pamětní známku s vojákem ukazujícím vztyčený prostředníček ruské lodi čekají lidé v Kyjevě v dlouhých frontáchVideo: AP/Reuters

 
Článek

O pamětní poštovní známku s vyobrazením vojáka ukazujícího vztyčený prostředníček ruské lodi je v Kyjevě velký zájem. Připomíná totiž okamžik, jenž se stal symbolem odporu proti ruské invazi.

Oním vojákem je Roman Gribov, člen pohraniční stráže, který první den války společně s dalšími 12 kolegy bránil Hadí ostrov, jehož kapitulaci požadovala ruská loď.

Když s nimi posádka lodi navázala komunikaci a vyzvala je, aby se vzdali, Gribov jí odpověděl slovy: „Ruská válečná lodi, jdi do pr**le!“ (v ruštině Russkij vojennyj korabl, idi na chuj!).

Voják, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, dostal vyznamenání

Válka na Ukrajině

Třináctičlenná skupina pohraniční stráže byla následně v zajetí, poté však byla vyměněna za ruské vojáky. Gribov po návratu dostal vojenské vyznamenání.

Foto: Profimedia.cz

Známka připomínající obranu Hadího ostrova

Křižník Moskva, který poslal do patřičných míst, šel začátkem dubna ke dnu. Potopením se pochlubilo ukrajinské námořnictvo, podle kterého plavidlo zasáhly a poškodily protilodní střely Neptun. Rusko sice poškození přiznalo, podle tamního ministerstva však na palubě vybuchla munice. Na palubě mělo být asi 500 vojáků. Není jasné, kolik se jich podařilo zachránit.

Ruský křižník Moskva se potopil

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám