Hlavní obsah

Na záchraně velryb se mohou podílet i Češi

– ULSAN/PRAHA

V Jižní Koreji odstartoval boj za záchranu velryb. V tamním Ulsanu začalo v neděli pětidenní zasedání mezinárodní velrybářské komise (IWC), kde se rozhodovalo, zda bude zrušen zákaz lovu velryb vydaný v roce 1986. Aktivisté z Greenpeace tam hodlají na podporu kytovců uspořádat virtuální pochod proti jejich lovu. Japonští zástupci naopak vyvolali rozruch, když prohlásili, že chtějí zdvojnásobit lov plejtváků malých.

Článek

Komise rozhodla o osudu moratoria na lov velryb, které platí devatenáct let. Například Japonsko se snažilo o zrušení zákazu a na svou stranu chtělo nalákat co nejvíce zemí.

Zastánci lovu velryb ale v pondělí neuspěli, těsně totiž prohráli první dvě hlasování. "Transparentnost a demokratické principy IWC jsou pro další rok zachovány," vyjádřil po skončení hlasování radost nad jeho výsledkem zástupce Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat (IFAW) Patrick Ramage.

Zasedání se letos poprvé účastní i Česko, jehož vstup do komise na stranu zastánců velryb prosazovala pobočka Greenpeace. Zatímco v roce 2000 se pro lov vyjádřilo deset zemí, loni byl jejich počet trojnásobný. Od té doby do komise vstoupily další čtyři země - africká republika Mali, ostrovní stát v Pacifiku Kiribati a Česko se Slovenskem. Tím vzrostl počet států zastoupených v komisi na bezmála sedmdesát.

K přímému zrušení zákazu by byla potřeba dvoutřetinová většina, ochránci se proto ani nedomnívali, že by zákaz padl. Obávají se však, že stoupenci lovu by mohli iniciovat zrušení některých změn důležitých pro ochranu velryb, které se dosud podařilo prosadit.

Japonsko přitom chtělo údajně k vědeckým účelům kromě plejtváků malých rozšířit i lov jiných druhů ohrožených velryb. Jako skandální toto rozhodnutí označila Austrálie. Japonsko může v současnosti ulovit podle předpisů až 400 velryb ročně. Velrybí maso tvoří součást tamní tradiční kuchyně.

Virtuální protest

Zákaz komerčního lovu velryb, který IWX vyhlásila v roce 1986, obcházejí Japonsko a Island právě s odůvodněním, že tak činí v rámci vědeckých účelů. Norsko loví velryby od roku 1993. Odhaduje se, že flotily těchto tří zemí v minulých letech zabily až 18 tisíc velryb.

Dobrovolníci se mohou zúčastnit virtuálního pochodu proti zákazu. Majitelé digitálních fotoaparátů s přístupem na internet mohou prostřednictvím stránky Greenpeace zaslat svou fotografii a zařadit se tak mezi bojovníky na ochranu velryb. Dosud této možnosti využilo asi 52 tisíc lidí z celého světa, mezi nimi jsou prý i desítky Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám