Hlavní obsah

Na Yukonu našli mumifikované vlče staré 57 tisíc let. Chybí mu akorát oči

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Zhùr a jde o zhruba sedmitýdenní fenku vlka. Zhruba 57 tisíc let poté, co zahynula, se Zhùr stala senzací. Jde totiž o nejlépe zachované mumifikovaného vlka, jaké bylo doposud nalezeno.

Foto: Profimedia.cz

Sedmitýdenní Zhùr je stará 57 tisíc let.

Článek

Vlčí štěně bylo nalezeno už v roce 2016 jedním zlatokopem v kanadském Yukonu. Teprve nyní však byly spolu s publikací ve vědeckém magazínu Current Biology zveřejněny i fotografie štěněte.

Zvíře mumifikované v permafrostu je staré zhruba 57 tisíc let. Vědci zjistili, že Zhùr, jak byla mladá samička pojmenována, nezemřela hlady, ale pravděpodobně byla zavalena, když se propadl strop doupěte, ve kterém se nacházela. Její matka tehdy byla pravděpodobně na lovu.

Foto: Profimedia.cz

Vlčí mládě krátce po nalezení

Odborníkům se podařilo zjistit, že zvíře rozhodně netrpělo hlady, v jeho žaludku našli zbytky lososa. „Naše data naznačují, že nehladověla a byla zhruba sedm týdnů stará, když uhynula,“ uvedla profesorka Julie Meachen z iowské univerzity v Des Moines. „Cítíme se trochu lépe, když víme, že netrpěla příliš dlouho,“ dodala profesorka.

O tom, že smrt přišla náhle a rychle, svědčí i to, že tělo je takřka v perfektním stavu. „Je v podstatě neporušené. Jediné, co chybí, jsou oči,“ uvedla Meachenová. K tomu, aby bylo tělo takto perfektně mumifikováno, musely být vytvořeny velmi specifické podmínky a vědci hovoří o velké a šťastné shodě náhod.

Vlk, či pes? Vědci objevili přes 18 tisíc let staré štěně

Koktejl

„Zvíře musí zemřít v místě permafrostu, kde je země neustále zmrzlá. Musí být pohřbeno velice rychle, podobně jako při fosilizaci,“ vysvětlila Meachenová. Díky tomu ale mohou vědci zjistit velice mnoho o tehdejším životě vlků i ostatních zvířat.

Podobných objevů bude kvůli klimatické změně přibývat

Analýza genomu štěněte potvrdila, že zvíře bylo příbuzné pravěkým vlkům pocházejícím ze Sibiře a Aljašky. Analýza obsahu žaludku vědce poněkud překvapila. „Když uvažujete o vlcích doby ledové, pomýšlíte na ně jako na někoho, kdo žere velká zvířata – bizony či pižmoně,“ uvedla Meachenová. Jenže zřejmě přítomnost vodních ploch přinutila vlky se přizpůsobit. Zhùr a její rodina se živili zejména lososy.

Foto: Profimedia.cz

Pozoruhodně zachované vlče je pro vědce obrovským zdrojem informací.

Stále však existuje řada palčivých otázek, na které vědci nikdy nebudou mít odpověď. „Ptají se nás na to, co se stalo s ostatními mláďaty a matkou,“ uvedla Meachenová. „Mohla být jediné štěně, nebo se ostatní vlci byli v době zasypání doupěte pryč. Bohužel se tohle už nikdy neodzvíme.“ uvedla Meachenová.

Vlče je nyní připravováno na konzervaci a v budoucnu bude vystaveno ve výzkumném zařízení Yukon Beringia Interpretive Centre. Podle vědců však bude k podobným nálezům docházet stále častěji.

„Jednou nepatrnou výhodou klimatické změny je to, že s tím, jak bude permafrost roztávat, nalézat podobných mumií budeme čím dál tím víc. Pro vědu je to dobrá cesta, jak rekonstruovat tu dobu, ale ukazuje nám to, jak moc se právě teď planeta otepluje,“ uzavřela profesorka Meachenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám