Hlavní obsah

Na výlet z Londýna si muž koupil staré auto. Vyšlo ho to levněji než lístek na vlak

Novinky, tcs

Poukázat na přemrštěnou cenu lístků se rozhodl sedmadvacetiletý Tom Church z Londýna, když si na cestu z Londýna do 160 kilometrů vzdáleného Bristolu zakoupil staré ojeté auto a cesta se všemi výdaji ho vyšla na méně než 218 liber (zhruba 6367) korun. Tolik totiž stál zpáteční jednodenní lístek na tutéž trasu.

Foto: Profimedia.cz

Muž se snaží upozornit na přemrštěné ceny vlaků ve Velké Británii. Ilustrační foto

Článek

Tom Church, spoluzakladatel jednoho z britských slevových portálů, se chystal do Bristolu navštívit jednoho ze svých kolegů. Minulý týden si povšiml rozhořčeného příspěvku na sociální síti Reddit, kde si majitel stěžoval na cenu lístků na vlak a připojil i fotografii dokladu vystaveného na 218 liber (6367) korun.

Church se rozhodl, že se pokusí dopravit do 160 kilometrů vzdáleného města levněji. Ke svému překvapení zjistil, že levněji ho vyjde i zakoupení starého auta. Na internetu nalezl inzerát na prodej staré Hondy Civic z roku 1997. „Paní ho nabízela na náhradní díly. Bylo to staré auto, ale bylo fajn,“ sdělil Church.

Samotný vůz ho stál 80 liber (zhruba 2300 korun), dalších 81 liber zaplatil Church na silniční dani. Následně si vyřídil jednodenní povinné ručení za 20 liber (584 korun) a benzín ho stál 25 liber (730 korun).

Nakonec ho tedy celá transakce vyšla o 12 liber levněji, než kdyby si koupil jízdenku na vlak. „A na konci mi ještě zbylo auto,“ radoval se Church, i když je otázkou, zda to v tomto případě není spíš přítěží.

Ukázka přemrštěnosti cen

Cílem celého Churchovy akce bylo ukázat, jak jsou ceny drah přemrštěné. „Ano, jde to i levněji. Můžete použít dlouhodobou kartu nebo jet autobusem. Proč nás ale dráhy okrádají?“ ptá se Church.

Nutno dodat, že ceny lístků se odvíjí od toho, zda spoje jedou ve špičce či mimo ni. I přesto je srovnání docela zarážející, zejména, když se britská vláda dlouhodobě snaží přimět obyvatele, aby častěji používali hromadnou dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám