Hlavní obsah

Na Štědrý den putují k ISS zásoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Z kosmodromu v Kazachstánu úspěšně odstartovala loď Progress M-51, která má v neděli dorazit k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) a dopravit k její dvoučlenné posádce 2,5 tuny potravin, vody, paliva a potřeb pro výzkum. Informovaly o tom v pátek ruské agentury.

Foto: HZS Zlínského kraje

Foto z místa požáru.

Článek

Loď Progress M-51 odstartovala v 1:19 místního času (čtvrtek 23:19 SEČ) a po devíti minutách doletěla na oběžnou dráhu ve výšce 200 kilometrů nad Zemí.

Na ISS jsou již druhý měsíc ruský kosmonaut Saližan Šaripov a Američan Leroy Chiao. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) mají potraviny tak na dva týdny. Kdyby k ISS zásobovací loď nedorazila, byla by situace posádky kritická a zřejmě by se musela vrátit na Zem.

Pozemní centra proto oběma kosmonautům nařídila, aby jídlem šetřili. Zásoby potravin na ISS se ztenčily kvůli přerušení letů amerických raketoplánů, jež k ISS nelétají od pádu Columbie v únoru 2003. USA chtějí lety raketoplánů v květnu obnovit. ISS nyní zásobuje jen ruská strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám