Hlavní obsah

Na Marsu jsou stopy tekutin, ale ne vody

DPA, Helena Landovská
SYDNEY

Geolog z Melbournské univerzity Nick Hoffmann oznámil v pondělí v australském rozhlase, že na planetě Mars objevil útvary způsobené pohybem tekutiny, ale nikoliv vody. Těm, kteří doufají v existenci vody na Marsu, a tudíž možnost života na rudé planetě, tak zřejmě pohasla další naděje.

Článek

Při zkoumání snímků Marsu, které pořídila sonda Mars Global Surveyor, Hoffmann objevil v blízkosti pólů planety soutěsky a jakési jazyky vytvořené relativně nedávno. "Dlouho jsem snímky pozoroval a snažil jsem si představit, co se tam děje. Nakonec jsem si uvědomil, že snímky zachycují pohyb tekutiny," uvedl.

Vědci a milovníci science- fiction odedávna hledají na Marsu existenci vody či alespoň stopy po ní. Byl by to totiž důkaz, že tam může existovat nějaká forma života. Nejnovější snímky sondy Global Surveyor jim nakrátko daly novou naději. Podle australského geologa ale není opodstatněná. Podle něj útvary v povrchu Marsu nezpůsobila tekoucí voda, ale beze vší pochybnosti zmrzlý kysličník uhličitý. "Nemůže to být voda," říká Hoffmann s tím, že by nemohla být tekutá, ale zmrzlá. Na Marsu se totiž teplota pohybuje pod bodem mrazu, od dvaceti do 140 stupňů Celsia, a atmosféra je z 95 procent tvořena právě kysličníkem uhličitým. V takovém prostředí nemůže tekutá voda existovat, natož vyrývat do povrchu planety kanály a soutěsky.

"Bez vody tam život být nemůže," uzavírá geolog a zdůrazňuje, že přes některé informace o existenci ledu na rudé planetě, NASA (americký Národní úřad pro letectví a vesmír) stopy po vodě v tekutém stavu ještě nikdy neobjevila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám