Hlavní obsah

Na Antarktidě chtějí vyzvednout 100 let ztracené přepravky s whisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Výrobce nápojů požádal tým polárníků, aby provedl pár vrtů a pokusil se vyzvednout whisky, která už sto let leží v antarktickém ledu. Tým se má pokusit najít a vyzvednout dvě přepravky whisky McKinlay and Co. Do Antarktidy si je dal v roce 1909 poslat britský objevitel Sir Ernest Shackleton v rámci expedice, od které nakonec upustil.

Foto: Archiv, Právo

Vyzvednou whisky z Antarktidy nebude nic jednoduchého. Ilustrační foto

Článek

Výrobce, který dnes vlastní původního producenta whisky, požádala o vzorek stoleté skotské. Ve firmě jej chtějí testovat, aby se mohli rozhodnout, jestli by tuto whisky měli znovu začít vyrábět.

Pracovníci novozélandské společnosti na ochranu památek budou muset při hledání lahví použít speciální vrtáky. Naštěstí je ale podle agentury AP známo, že se whisky nachází pod ledem v příbytku expedice na Cape Royds.

Al Fastier vedl letos v lednu průzkumný tým a přepravky whisky našel. Byly jen příliš hluboko, než aby je mohl vyhrabat. Říká ale, že nemá v úmyslu stoletou whisky ochutnat. "Je lepší si to představovat, než ji opravdu ochutnat. Takhle pro mne její chuť zůstane tajemstvím," řekl Al Fastier.

Zástupce výrobce Richard Paterson ale tvrdí, že whisky by měla být i dnes poživatelná a měla by chutnat stejně jako před sto lety. A pokud se podaří vzorky získat, je dost možné, že se znovu do její výroby pustí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám