Hlavní obsah

Na americké pláži se objevily tisíce mořských červů falických tvarů

Novinky, pal

Rackům a vydrám se na sanfranciských plážích rozprostřela hostina, jakou dlouho neměli. Nedávné bouře totiž odhalily tisíce gaebulů skrývajících se pod pískem. Na pláže se ale kromě racků slétá také řada návštěvníků. Zatímco ti první jdou za potravou, lidé si chtějí podivného tvora především prohlédnout. Tento mořský červ svým tvarem totiž poměrně jednoznačně připomíná mužské přirození.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Po nedávných bouřích čekalo na návštěvníky kalifornských pláží překvapení (Ilustrační foto).

Článek

Oceánští biologové tohoto živočicha znají pod latinským názvem Urechis unicinctus. Korejští rybáři, kteří mořského červa používají jako návnadu, mu říkají gaebul a nic lichotivého to neznamená. Jeho název v sobě nese označení pánského přirození. Není se čemu divit, vzhled mořského červa opravdu připomíná kroutící se penis.

Na plážích v Kalifornii u San Franciska nyní mohou jejich návštěvníci spatřit tisícovky těchto stvoření. Díky zimním bouřím totiž moře smylo vrstvy v písečných mělčinách, kde tito tvorové žijí, a odhalilo tak, co se jindy hluboko pod pískem skrývá.

V Koreji a Číně je to vyhledávaná pochoutka

Přesto je počet těchto tvorů na plážích udivujících. Většinou se totiž vyskytují v hlubinách asijských moří, právě s výjimkou Korejského poloostrova, kde pobývají v písčitých mělčinách.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

SHOOK 😳 Thousands of these marine worms—called fat innkeeper worms, or “penis fish”—were found on Drake’s Beach last week! These phallic organisms are quite common along the West coast of North America, but they spend their whole lives in U-shaped burrows under the sand, so few beachgoers are aware of their existence. ⛈🌊 A recent storm in Northern California brought strong waves that washed away several feet of sand from the intertidal zone, leaving all these fat innkeeper worms exposed on the surface. 🏖 Next time you go to the beach, just think about the hundreds of 10-inch, pink sausages wiggling around just a few feet under the sand. 🙃 . . Get the full story in our new #AsktheNaturalist with @california_natural_history via link in bio! (📸: Beach photo courtesy David Ford; Worm photo by Kate Montana via iNaturalist)

Příspěvek sdílený Bay Nature Magazine (@baynaturemagazine), Pro 11, 2019 v 11:58 PST

Penisové ryby, jak se jim říká v anglosaských zemích, jsou dlouhé 10–30 centimetrů a mají falický tvar těla, který je přizpůsoben k životu v podzemí. Tam si pak vyhrabávají cestičky, v nichž pobývají. Živí se planktonem, bakteriemi a dalšími malými živočichy.

Delikatesa, nebo týrání zvířat? V New Yorku odhlasovali zákaz tradičního pokrmu

Muži

Zatímco na kalifornských plážích se touto nebývalou úrodou hostí zejména rackové a vydry, v korejské a čínské kuchyni je gaebul oblíbenou pochoutkou, a to nejen proto, že byl po staletí kvůli svému tvaru považován za afrodisiakum. Jedí se buď za syrova, nebo se připravují na grilu. Ti menšího vzrůstu se požívají v celku, 30centimetroví mackové jsou rozsekáni na plátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám