Hlavní obsah

Myslel si, že narazil na milióny. Mýlil se

Novinky, vps

Příběh Kena Wilmana před dvěma lety obletěl celý svět. Tento 52letý Brit tehdy našel na pláži ve městě Morecambe tříkilovou hroudu, o níž se spolu s mnoha odborníky domníval, že se jedná o vzácnou ambru v hodnotě několika miliónů korun. Ukázalo se však, že se všichni mýlili.

Foto: Profimedia.cz

Ken Wilman a jeho pes, který kámen považovaný za ambru vyčenichal

Článek

Po nálezu v lednu před dvěma lety jeden francouzský obchodník Wilmanovi nabídl 50 tisíc eur (zhruba 1,35 miliónu korun) v případě, že se opravdu bude jednat o ambru. Uvádělo se ale, že její cena by mohla být ještě vyšší. [celá zpráva]

Wilmanův sen o náhlém bohatství se zhroutil poté, co vyšlo najevo, že je to jen bezcenný kámen, informoval minulý týden list The Daily Mirror.

Stalo se tak poté, co dokumentarista Peregrine Andrews, který o nálezu připravoval rádiový pořad, zaslal vzorek americkému odborníkovi na ambru Christopherovi Kempovi.

„Kdybych si mohl vybrat, tak bych tehdy ten kámen odkopl a šel pryč. Přál bych si, abych ho byl nikdy nenašel. Ale musím se s tím smířit,“ citoval The Daily Mirror Wilmana, jemuž slíbil jeden novozélandský obchodník zaslat dvougramový vzorek pravé ambry jako náplast na jeho zklamání.

Ambra vzniká v trávicím traktu vorvaně obrovského. Čerstvá má nepříjemný zápach, ten se ale jejím stárnutím mění v příjemné a zemité aroma. V minulosti byla klíčovou ingrediencí při výrobě parfémů. Dnes už sice byla většinově nahrazena syntetickými materiály, někteří výrobci ji ale stále používají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám