Hlavní obsah

Muž našel na pláži velrybí výměšek za milióny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Morecambe

Vypadá to jako špinavý kámen, který navíc nevábně páchne, pro Angličana Kena Wilmana je to ale životní nález. Z tříkilové hroudy se totiž vyklubala vzácná substance ambra, vznikající v trávicím traktu velryb. Používá se při výrobě parfémů a je velmi ceněna. Nalezený kus může mít hodnotu v přepočtu více než tří miliónů korun, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž našel na pláži velrybí výměšek za miliónyVideo: Reuters

 
Článek

Ken Wilman ambru na pláži ve městě Morecambe přehlédl, jeho pes se od ní ovšem odmítal hnout a neustále ji očichával. To muže zaujalo, šel proto domů a vyhledal si podrobnější informace na internetu. Když zjistil, jakou vzácnost nechal volně ležet na pláži, rychle utíkal zpět a životní objev si odnesl domů.

Ambra vzniká v trávicím traktu vorvaně obrovského. Čerstvá má nepříjemný zápach, ten se ale jejím stárnutím mění v příjemné a zemité aroma. V minulosti byla klíčovou ingrediencí při výrobě parfémů. Dnes už sice byla většinově nahrazena syntetickými materiály, někteří výrobci ji ale stále používají.

Nezaměstnanému Angličanovi už jeden francouzský obchodník nabídl v přepočtu zhruba milión korun za odkup jeho ambry, odborníci se však shodli, že v závislosti na čerstvosti může mít cenu více než tří miliónů.

Wilman teď hodlá zaslat vzorek odborníkovi, aby určil přesnou hodnotu. „Pokud se potvrdí odhady, bude to jako výhra v loterii,“ řekl šťastný nálezce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám