Hlavní obsah

Myslel si, že narazil na milióny. Mýlil se

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Kena Wilmana před dvěma lety obletěl celý svět. Tento 52letý Brit tehdy našel na pláži ve městě Morecambe tříkilovou hroudu, o níž se spolu s mnoha odborníky domníval, že se jedná o vzácnou ambru v hodnotě několika miliónů korun. Ukázalo se však, že se všichni mýlili.

Foto: Profimedia.cz

Ken Wilman a jeho pes, který kámen považovaný za ambru vyčenichal

Článek

Po nálezu v lednu před dvěma lety jeden francouzský obchodník Wilmanovi nabídl 50 tisíc eur (zhruba 1,35 miliónu korun) v případě, že se opravdu bude jednat o ambru. Uvádělo se ale, že její cena by mohla být ještě vyšší. [celá zpráva]

Wilmanův sen o náhlém bohatství se zhroutil poté, co vyšlo najevo, že je to jen bezcenný kámen, informoval minulý týden list The Daily Mirror.

Stalo se tak poté, co dokumentarista Peregrine Andrews, který o nálezu připravoval rádiový pořad, zaslal vzorek americkému odborníkovi na ambru Christopherovi Kempovi.

„Kdybych si mohl vybrat, tak bych tehdy ten kámen odkopl a šel pryč. Přál bych si, abych ho byl nikdy nenašel. Ale musím se s tím smířit,“ citoval The Daily Mirror Wilmana, jemuž slíbil jeden novozélandský obchodník zaslat dvougramový vzorek pravé ambry jako náplast na jeho zklamání.

Ambra vzniká v trávicím traktu vorvaně obrovského. Čerstvá má nepříjemný zápach, ten se ale jejím stárnutím mění v příjemné a zemité aroma. V minulosti byla klíčovou ingrediencí při výrobě parfémů. Dnes už sice byla většinově nahrazena syntetickými materiály, někteří výrobci ji ale stále používají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám