Hlavní obsah

Muž vlastníma rukama postavil dopravní letadlo a splnil si celoživotní sen

Novinky, nčs

Sen. Jinak by se ani model Airbusu A320 jmenovat nemohl. Číňan Jüe Ču od malička toužil vlastnit letadlo a nyní se mu to s pomocí několika přátel povedlo. Ačkoliv nikdy nedisponoval miliony na účtu, aby si mohl koupit opravdový letoun, rozhodl se, že svého snu se jen tak nevzdá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký fanoušek si sestavil repliku airbusu ve skutečné velikostiVideo: Reuters

 
Článek

„Už jako malého kluka mě letadla fascinovala, ale nikdy jsem si je nemohl dovolit, tak jsem hledal po smetištích různé věci a sestavoval letadla z bláta a plastů,” popisuje svoje modelářské začátky Ču.

80 tun oceli

Během svého života vystřídal nadšený modelář několik profesí. „Sice jsem zvládl něco ušetřit, ale nestačilo to ani na vyřazené letadlo, které vyjde klidně na milion a půl dolarů (asi 30 milionů korun),” říká Ču.

Foto: Profimedia.cz

Skutečný Airbus A320 společnosti jetBlue

V roce 2016 tak dal sbohem snům o koupi letadla a začal se soustředit na myšlenku stavby vlastního. S tím mu pomohla pětice přátel.

Od jednoduché kresby vzniklo ze zhruba 80 tun oceli letadlo, které vyšlo na přibližně 400 tisíc dolarů, tedy asi devět milionů korun.

Sen není kompletní

Stavba realistického modelu se neobešla bez komplikací. „Mohl bych vyjmenovat spoustu problémů, ale jeden z největších byl, když jsme namontovali křídla a zjistili jsme, že se nám letadlo nevejde do hangáru. To byl průšvih,” vzpomíná Ču.

Ačkoliv není „Sen” ještě zcela dokončený, už nyní si jej mohou návštěvníci zevrubně prohlédnout. Tím však sen čínského majitele není zcela naplněn.

Jednoho dne by rád, aby letadlo opravdu vzlétlo a mohl se v něm proletět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám