Hlavní obsah

Poryvy větru změnily přistávající airbus v pouťovou atrakci

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční adrenalinový zážitek si odnesli cestující z pondělního letu z Londýna na Gibraltar. Navzdory nepříznivým povětrnostním podmínkám se pilot pokusil přistát. Svůj malý souboj s živly však prohrál, výsledkem bylo prudce rozhoupané letadlo a odklon letu na letiště v Málaze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot bojoval se silným větrem nad GibraltaremVideo: Reuters

 
Článek

Záběry pokusu o přistání se v pondělí po poledni podařilo zachytit Richardu Whalleymu, který pracuje v gibraltarském přístavu. Ten byl v pondělí kvůli silnému větru uzavřen a Whalley byl v kanceláři.

„Slyšel jsem hlasitý řev motorů, tak jsem se podíval nahoru a uviděl letadlo, jak dělá podivné manévry,“ uvedl pro CNN. Oním letadlem byl Airbus 320 společnosti British Airways.

Let číslo 492 měl namířeno z Londýna na Gibraltar. Podle serveru FlightAware piloti klesli až do výšky zhruba 90 metrů, pak ale museli svou snahu vzdát. Letadlo bylo přesměrováno do letiště v Málaze vzdálené zhruba 130 kilometrů severně. „V žádné chvíli nedošlo k ohrožení bezpečnosti,“ uvedly v prohlášení britské aerolinky. Cestující pak do cílové destinace přepravily autobusy.

Gibraltarské letiště je považováno za jedno z nejnebezpečnějších letišť světa. Kousek od přistávací dráhy se tyčí proslulá Gibraltarská skála a větry, které přes ni vanou, vytvářejí na ranveji nebezpečné turbulence. Přistávací dráhu navíc protíná jediná silnice vedoucí na Gibraltar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám