Hlavní obsah

Muž se otrávil cuketou z vlastní zahrádky. Na vině je kukurbitacin

Novinky, nčs

Všechno nasvědčovalo tomu, že britský manželský pár si užije běžnou večeři v pohodlí domova. K rybě se podávala zelenina z vlastní zahrádky, což se ale záhy ukázalo jako pořádný problém. Cuketa totiž způsobila muži otravu a několikadenní zdravotní problémy.

Foto: koláž s Profimedia.cz

Muž se otrávil cuketou z vlastní zahrádky. Ilustrační foto

Článek

Čtyřiašedesátiletý Mike Andrews ze severovýchodní Anglie pracuje jako manažer hudební společnosti. Kromě toho je společně se ženou vášnivým zahrádkářem. Když se ale zakousl do cukety, kterou vypěstoval za domem na zahradě, ucítil silně hořkou chuť.

„Bylo to příšerné, měl jsem v puse peklo. Satan mi snad tančil na jazyku. Okamžitě jsem řekl ženě, ať to vyplivne a nepolyká. Naštěstí to udělala,” uvedl Andrews, jenž kus zeleniny pozřel.

V následujících čtyřech dnech trpěl Brit příznaky otravy. Kromě průjmu a nevolnosti se objevovaly i halucinace. Ty byly způsobeny toxickým kukurbitacinem, který se může v tykvovité zelenině vyskytovat. Jeho přítomnost v zelenině se vyznačuje právě extrémně hořkou chutí, což naštěstí většinu strávníků ihned odradí. V extrémních případech by totiž mohla látka přetížit organismus a způsobit smrt.

Co jsou to kukurbitaciny?
Toxické steroidy se souhrnným názvem kukurbitaciny. Slouží rostlinám jako ochrana před býložravci. Jsou jednak výrazně hořké, čímž mnoho býložravců odradí, jednak způsobují průjmy a některé z nich mají i další toxické účinky. Tyto toxiny se koncentrují převážně v okolí stopek. Během mnoha tisíciletí šlechtění se zemědělcům podařilo snížit hladiny většiny toxických látek natolik, že většinou nepředstavují vážnější nebezpečí. Čas od času však dojde nešťastnou kombinací mnoha faktorů (zvolená odrůda, stres jako sucho, horko, škůdci) ke zvýšení koncentrace toxinů nad bezpečnou hranici a pak může dojít i k otravám, v některých případech i hromadným. zdroj: RNDr. Tomáš Moravec, Ph.D. – Ústav experimentální botaniky AV ČR

„Čtyři dny jsem se třásl, potil se, měl jsem halucinace,” uvedl Andrews. Ten si ale svůj stav s konzumací cukety nejdříve nespojil. Později ale zjistil, že letos v létě není jeho případ ojedinělý. Toxickou látku totiž obsahovala semínka od dvou konkrétních výrobců, která ale byla z trhu již stažena.

„Cuketa vypadala skvěle, vůbec by mě nenapadlo, že je s ní něco špatně. Po téhle zkušenosti už je asi jíst nebudu,” dodal Andrews, který podle svých slov cítil hořkou chuť na rtech dva týdny po konzumaci.

Anketa

Věděli jste o existenci kukurbitacinu?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
Celkem hlasovalo 44661 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám