Hlavní obsah

Muž měl v tlustém střevě živou berušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při cestě do lidských střev očekávají lékaři leccos, a to včetně vředů, nádorů, jizev i parazitů, přesto občas kolonoskopie přinese překvapení. Lékařský tým narazil v roce 2019 v útrobách pacienta na živou berušku. Překvapení bylo tak veliké, že o tom lékaři publikovali studii.

Foto: Profimedia.cz

Harmonia axyridis. Ilustrační foto

Článek

Berušku objevili lékaři ve střevech 59letého pacienta ve Spojených státech, podle zprávy se jednalo o druh Harmonia axyridis, tedy slunéčko východní, někdy též slunéčko asijské. Tento příslušník čeledi slunéčkovitých se ve Spojených státech rozšířil někdy okolo roku 1900.

Pacient, jehož tělo sloužilo broukovi jako domov, podle lékařů netrpěl žádnými zvláštními příznaky. Do jeho těla se beruška mohla dostat ve spánku ústy, k tomu, aby překonala nástrahy trávícího procesu, jí mohla pomoci pacientova příprava na vyšetření, zejména vypití vyprazdňovacího roztoku.

Trpěl silnými bolestmi a plynatostí. V těle mu řádila obří tasemnice

Koktejl

„Na to, že prošla trávicím ústrojím, vypadala překvapivě v dobré kondici,“ konstatovali lékaři, kteří nezvaného hosta z pacientových střev pomocí další dávky roztoku vypláchli.

Nejedná se přitom o jediný případ, kdy by se brouk dostal do střev pacienta a úspěšně tam přežil. Experti jsou na to v tomto ohledu zejména švábi, kteří dostávají své pověsti, že přežijí opravdu v jakýchkoliv podmínkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám