Hlavní obsah

Smečka psů se pustila do ledních medvědů

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou zemi, ruské území v Severním ledovém oceánu, trápí zvýšený výskyt ledních medvědů, kteří se dostali do obydlených oblastí a v některých případech dokonce do lidských obydlí. Dva z nich se podařilo zahnat smečce psů, jak na videu ukázala agentura AP. Lidé mají strach a na psy se spoléhají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smečka psů zahnala v Rusku na útěk lední medvědyVideo: AP

 
Článek

V okolí lidských obydlí v Nové zemi se od prosince vyskytlo několik desítek medvědů. U osady Bělušja Guba na Jižním ostrově bylo zpozorováno 52 medvědů, z nichž zhruba deset se v oblasti neustále pohybuje. Hlášeny jsou také zprávy o tom, že tyto šelmy pronikly i do domů lidí.

Dva z medvědů se podařilo zahnat smečce psů, která svým štěkotem dokázala šelmy zastrašit. Jednalo se pravděpodobně o matku s mladým medvědem.

Psí alarm

Žena, která video natočila ze svého bytu, uvedla, že v poslední době jsou pro obyvatele psi velmi důležití. „Když začnou štěkat všichni zároveň, je to opravdu rámus a my víme, že je poblíž medvěd,” řekla.

„Pochopitelně se bojíme. Musíme se neustále otáčet, jestli za námi není medvěd,” popsala žena situaci v obydlené oblasti, která čelila invazi medvědů již v minulosti, nikoliv však v takovém množství.

Odstřel je zakázán

Žiganša Musin, starosta osady, uvedl, že pěti medvědům se podařilo dostat na území místní vojenské základny, kde jsou umístěny jednotky vzdušných sil a protivzdušné obrany.

„Jsem tady od roku 1983, ale takhle početná invaze tu ještě nebyla,“ uvedl Musin v tiskovém prohlášení.

Lední medvědi jsou v Rusku chráněni a jejich odstřel je zakázán. Ačkoliv se podle místních obyvatel situace zlepšuje a medvědů v okolí ubylo, britské úřady uvedly, že poslaly do oblasti tým odborníků, kteří by měli pomáhat s odsunem medvědů pryč z obydlených částí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám