Hlavní obsah

Mozart a Bach bojují v Rusku proti chřipce

– MOSKVA
DPA, Jan Horák

Tóny Mozartových a Bachových skladeb bojuje ředitel jedné ruské školy proti chřipkové epidemii, která v Rusku zasáhla velké oblasti. "Protože ve škole hrajeme hudbu, zatím se nám epidemie vyhýbala," řekl ředitel Vadim Žirin z města Vorsma ležícího v Povolží nedaleko Nižního Novgorodu.

Foto: Radek Vráblík

Soutěžící mohou vytvořit povídku a báseň o životě u řeky

Článek

"Klasická hudba žáky obveseluje a posiluje jejich imunitu," citovala ředitele ruská televize ORT. Bohužel neuvedla, které skladby jsou pro prevenci chřipky zvláště vhodné.

Také není známo, zda hudba zaznívá pouze na chodbách školy o přestávkách, anebo se line z reproduktorů i v době vyučování. Školy v centrálním Rusku a zejména na Sibiři bývají v zimě často po řadu dnů zavřeny, protože nejsou dostatečně vytápěny. Letošní zima byla v Rusku zvlášť krutá a mrazy nezřídka klesaly i pod minus 30 stupňů Celsia.

Chřipka se ale v Rusku začala šířit, až když se oteplilo a teploty vystoupaly k nule. Podle dosavadních zpráv již na chřipku zemřelo 16 lidí, ale tyto údaje pokládají pozorovatelé za neúplné. Lidé se proti chřipce brání zvýšenou spotřebou léků, jež nejsou na předpis, ale ke slovu přicházejí i tradiční ruské léčitelské postupy, jako je například zvýšená konzumace kyselého zelí, cibule a česneku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám