Hlavní obsah

Moře u Nového Zélandu vyplavilo záhadnou bílou hmotu

– WELLINGTON

Velký kvádr záhadné bělavé hmoty vyplavilo moře na pláž novozélandského Wellingtonu. Přestože zhruba 500 kilogramů vážící substance nepříjemně páchne, místní obyvatelé jsou nadšení. Mnozí totiž věří, že se jde o ambru, vzácnou látku vznikající v trávicím traktu vorvaně obrovského, napsal australský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Nález způsobil na pláži úplné šílenství. Ilustrační foto.

Článek

Ambra, která se používá jako jedna z hlavních přísad do parfémů, se dá prodat za tisíce dolarů za kilogram a není tedy divu, že na wellingtonské pláži vypuklo něco jako zlatá horečka.

Lidé se sbíhali ze všech stran a každý se snažil useknout si kus pro sebe, čímž ušetřili městským úřadům starosti s odklízením nezvyklé vyplaveniny, řekl novinářům mluvčí wellingtonské městské rady Richard MacLean.

"Byli jsme se tam ráno podívat a lidi na to prostě zaútočili rýči a jinými ostrými nástroji a odrýpávají si kousky pro sebe," dodal. "Jestli se je budou snažit prodat jako ambru, se teprve uvidí. Analýzu jsme zatím udělat nenechali."

Půjde zřejmě o sýr

Vzhledem k tomu, že bílá hmota měla při vyplavení pravidelný tvar kvádru, zatímco ambra na hladině plave spíš v podobě šedavých chumáčů, míní skeptici, že o ambru nejspíš nepůjde.

Kvádr by podle nich mohl být třeba ohromnou kostkou tuku nebo dokonce sýrem, který spadl z nějaké lodi. Podle zápachu, který z něj vychází, sázejí místní nejčastěji na brie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám