Hlavní obsah

Mluva teenagerů se rychle mění a je stále vulgárnější

– PRAHA

Agentura Faktum Invenio provedla výzkum nekonvenční mluvy žáků ve věku 12-16let. Objevovala se slovíčka dobře zavedená, ale také novotvary, které byly vytvořeny přebíráním slov, či jejich částí z cizích jazyků.

Článek

Do projektu Žákovský slang se zapojilo 461 škol z celé České republiky. Elektronický dotazník vyplnilo necelých 27 tisíc žáků. Do souboru k vyhodnocení bylo zahrnuto více než 22 tisíc úplně vyplněných dotazníků, z kterých se v tomto výzkumu čerpalo.

Obdiv vyjadřují mladí následujícími frázemi: "seš hustej", seš borec" nebo klasicky "seš dobrej". Používání se liší kraj od kraje. Zatímco výraz "seš dobrej" je ve všech regionech stejně populární, pro Prahu a Plzeňský kraj je typické užívání výrazu "seš hustej", na Vysočině a v dalších moravských krajích je nejoblíbenější "borec" a na Ústecku a také Karlovarsku "frajer".

Nadávky jsou přirozená součást jazyka

Nadávky podle třetiny žáků ke slušnému chování nepatří, polovina respondentů je však považuje za přirozenou součást mluveného jazyka. O tom, že "bez nadávek to nejde", je přesvědčena třetina respondentů. "Dívky jsou vůči nadávkám zdrželivější, chlapci je nejen častěji užívají, ale jsou v tomto směru také kreativnější," doplnil Jan Herzmann, ředitel agentury Factum Invenio.

Mnoho výrazů si mladí přebírají z angličtiny, vazby jako například "good týpek" "seš skiller", "milášek" jsou zcela normální. Objevila i "hvězda" běžná u dnešní střední generace  Mnohé překvapilo, že školáci používají také slovo "štramanda", které se užívalo okolo roku 1900, informovala Jarmila Bachmannová z Ústavu pro jazyk český.

Reklama

Související témata:

Související články

Školáci chtějí začít se sexem v 16 letech

Téměř polovina pražských dívek a skoro dvě pětiny chlapců ve věku 14 a 15 let by chtěly začít se sexem v 16 letech. Čtvrtina dívek se chystá k zahájení...

Výběr článků

Načítám