Hlavní obsah

Školáci chtějí začít se sexem v 16 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř polovina pražských dívek a skoro dvě pětiny chlapců ve věku 14 a 15 let by chtěly začít se sexem v 16 letech. Čtvrtina dívek se chystá k zahájení pohlavního života hned, jak jim bude 15, nebo s ním už začaly. Stejný přístup má i každý osmý chlapec.

Foto: Karel Kavička
Článek

Vyplynulo to z pilotní studie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy mezi žáky pražských základních škol.

"Děti čekají, až jim bude 15 let. Vědí, že do té doby je sex nezákonný. Své zkušenosti, pokud nějaké mají, proto také vždy nepřiznají," uvedla Eva Vaníčková, která na studii pracovala.

Upřesnila, že v této věkové kategorii zatím data chyběla. Výzkumy se zaměřovaly obvykle na chlapce a dívky starší.

Pětina hochů chce sexuální život zahájit v 17, další pětina v 19 letech. Dvanáct procent chlapců by rádo mělo první pohlavní styk v 18 letech. V 18 či 19 letech chce se sexem začít jen každá dvacátá školačka.

Hranici 17 let si pro zahájení pohlavního života stanovilo asi 18 procent dívek. Jen 15 procent dětí nemá vůbec žádné zkušenosti s fyzickým kontaktem, jako jsou doteky či polibky. Tři čtvrtiny přiznávají, že vyzkoušely takzvané francouzské líbání. Necelá polovina zná doteky na intimních místech.  

Nákupy kondomů bez potíží

Čtrnáctiletí a patnáctiletí pražští školáci většinou tvrdili, že umějí použít prezervativ. Jen necelá tři procenta chlapců manipulaci s kondomem podle svých slov neovládala. Každý osmý hoch si nebyl jistý.

Více než polovina dívek prohlásila, že s pánskou ochranou zacházet umí, třetina si nebyla jista, přes 13 procent slečen manipulaci s prezervativem nezvládá.

Děti se obvykle také nestydí kondom koupit. Zhruba 85 procentům chlapců a 70 procentům dívek by nákup nečinil problém. Jen asi sedm procent děvčat a necelá tři procenta hochů by se styděla. Skoro čtvrtina školaček odpovědět nedokázala, nesvedl to ani každý osmý jejich spolužák.

Obchod s erotickými pomůckami navštívila již téměř pětina čtrnáctiletých a patnáctiletých chlapců i dívek z Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám