Hlavní obsah

Mládě dugonga bylo thajskou celebritou, osudnými se mu staly plasty

Novinky, nčs

Smutný konec má příběh v Thajsku zachráněného sirotka dugonga. Samice Marium, která byla objevena letos v dubnu, v sobotu uhynula kvůli zdravotním problémům, jež byly způsobeny plastovým odpadem v žaludku, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku zahynul sirotek dugongaVideo: Reuters

 
Článek

Dugong indický patří k mořským savcům a často je označován za velmi plaché zvíře. Bylo proto úspěchem, když v dubnu objevili biologové na jihu Thajska Marium a později také dalšího sirotka, pojmenovaného Jamil.

Obě zvířata se stala hvězdami internetu, a dokonce u Thajců vyvolala větší zájem o problém znečišťování oceánů. Marium mohli zájemci pozorovat při krmení a péči veterinářů. Minulý týden však bylo oznámeno, že samice je nemocná a odmítá přijímat potravu.

Ošetřovatelka měla k uhynulému zvířeti blízký vztah. 

Zvíře uhynulo v sobotu krátce po půlnoci a následná pitva prokázala plastové úlomky v zažívacím traktu, jež měly za následek zánět a infekci, která přešla do dýchacích cest. Ačkoliv veterináři byli schopni léčit infekci, nebylo možné odstranit plast z těla savce.

Ošetřující veterinářka Nantarika Chansueová později na sociálních sítích sdílela dojemné fotky s dugongem a varovala před znečišťováním oceánů. „Jako by nás nejdříve naučila milovat a poté odešla a prosila, abychom její druh ochraňovali,“ napsala Chansueová.

Reklama

Výběr článků

Načítám