Hlavní obsah

Miliardář plánuje komerční lety do vesmíru

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Komerční lety za hranici vesmíru by již za pár let neměly být zejména pro majetné obyvatele naší planety nepřekonatelným problémem. Britský miliardář Richard Branson chce totiž lety do výšky nad sto kilometrů nad zemským povrchem zahájit v roce 2007.

Foto: Anna Čelouchová

Ve výtvarném ateliéru je připraven velký výběr sádrových odlitků k vybarvování.

Článek

"Bude možné, aby každá země měla své astronauty, nikoli pouze ty privilegované," řekl v pondělí v Londýně Branson, který je mimo jiné vlastníkem letecké, železniční a nahrávací společnosti.

"Doufáme, že v příštích letech vyšleme do vesmíru tisíce astronautů," prohlásil. Cena letu včetně školení má činit nejméně 170 tisíc eur (5,5 miliónu Kč).

Létat by se mělo pětimístným raketoplánem Virgin Galactic a kvůli jeho výrobě Branson uzavřel smlouvu s americkou společností Mojave Aerospace Ventures, která v červnu vyslala do vesmíru loď SpaceShipOne. [celá zpráva]

Miliardář hodlá do podniku investovat 180 miliónů dolarů (přes 4,6 mld. Kč) a počítá s tím, že již během prvního roku prodá kolem tří tisíc lístků. Startovat se má nejprve z kalifornské pouště Mojave, ale později údajně i z Austrálie a Británie.

SpaceShipOne si ve středu poletí pro ocenění

Během středy se pokusí zopakovat první soukromý let za hranice vesmíru z letošního června americký tým. Tříčlenná posádka soutěží o cenu X-Prize ve výši deset miliónů dolarů (přes 250 mil. Kč), která připadne skupině, jež ve svém modulu dvakrát během dvou týdnů vynese vždy tři osoby za pomyslný práh kosmu ve výšce 100 kilometrů nad Zemí.

Vesmírný letoun SpaceShipOne se má k prvnímu ze dvou pokusů vznést v 15 hodin našeho času z Mohavského letiště severně od Los Angeles a let by měl opět trvat zhruba 90 minut. Otcem projektu je 61letý Burt Rutan, který je znám jako konstruktér letounu Voyager. Ten v roce 1986 poprvé bez mezipřistání a doplňování paliva obletěl zeměkouli.

Druhý kvalifikační let je naplánován na 4. října, kdy uplyne 47 let od vypuštění prvního satelitu do vesmíru - sovětského Sputniku.

Stavba vesmírného plavidla SpaceShipOne stála 20 až 30 miliónů dolarů. To je jen zlomek nákladů potřebných na obdobné vesmírné programy.

Reklama

Související články

Americké úřady povolily soukromé lety raketou

První soukromou licenci pro pilotování suborbitální rakety v USA vydala americká Federální správa pro letectví (FAA) kalifornské společnosti vedené leteckým...

Soukromý raketoplán dobyl vesmír

Do výšky jednoho sta kilometrů nad zemský povrch, kde již začíná vesmír, v pondělí vyletěl vůbec první soukromý raketoplán s lidskou posádkou. Za americkým...

SpaceShipOne opět poletí

SpaceShipOne, první raketový letoun financovaný ze soukromých zdrojů, který minulý měsíc jen těsně pokořil hranici kosmu, je znovu ve formě a chystá...

Výběr článků

Načítám