Hlavní obsah

Mezi svatými v nizozemské katedrále je anděl s mobilem

'S-Hertogenbosch

Vysoko na katedrále dominující nizozemskému městečku 's-Hertogenbosch vystupuje z řady kamenných soch místních šlechticů, křižáků a svatých usmívající se anděl. Má sklopená víčka, na sobě džínsy, přes rameno tašku na laptop a na uchu mobilní telefon. Má reálné číslo 0626347470, na které denně volá 30 lidí, informuje list The International Herald Tribune.

BEZ KOMENTÁŘE: Anděl s mobilním telefonem

 
Článek

Krátce po tom, co byla socha v dubnu odhalena, se jedni místní manželé a rodiče dvou dětí postarali o zveřejnění andělova čísla. Navštívenky s andělovou fotografií a číslem se objevily v hospodách, restauracích i hotelech. Ujalo se tak úspěšně, že mu manželé otevřeli twitterový účet @ut_engelke. Stará se o něj manžel a komunikuje s ním už na 2700 lidí.

"Telefon zvoní neustále," přiznává žena. Rozhovor poskytla jedině s podmínkou, že jméno manželů zůstane utajeno, protože to by byl konec příběhu.

Původní vtip se proměnil v linku důvěry

To, co začalo jako vtip, přerostlo v horkou linku, kterou vytáčejí občané každého věku. Někteří, protože hledají pomoc, jiní, protože se cítí osamělí. O svátcích je volajících tolik, že manželé začali uvažovat, že všeho nechají.

"Mezi Vánocemi a Novým rokem to bylo mimořádně obtížné a srdcervoucí," vypráví žena. S prosbou o modlitbu za právě zemřelou babičku tehdy zavolala malá holčička, se žádostí o radu, jak strávit první Vánoce bez rodičů, se ozvala neznámá žena, o modlitbu za své mrtvé děti žádala ovdovělá žena.

Mobil jako symbol předávání vzkazů shůry

Socha Malého anděla je dílem nizozemského umělce Tona Mooye, který v roce 1997 zvítězil v soutěži vypsané s úmyslem nahradit na katedrále 40 soch zničených časem. Bylo mezi nimi 14 andělů a ten, jemuž se říká Malý, je jediný, který se vymyká tradičnímu pojetí.

"Jistěže je možné napodobit gotickou sochu, ale to jsem nechtěl. Chtěl jsem, aby to odpovídalo tomu, co je v chrámu neustále přítomno, kultivovanost, city. Andělé jsou od toho, aby ukazovali cestu, aby lidi ochraňovali a předávali vzkazy shůry. A jak to naznačíte? Mobilním telefonem," říká o své koncepci 63letý Mooy ve svém ateliéru v Amersfoortu.

Netradiční katedrála 

Malý anděl není první raritou katedrály. Stavěla se 200 let od roku 1220 a je známá svou netradiční, někdy až obscénní výzdobou. Například jedna socha pocházející ze středověku znázorňuje zedníka sklánějícího se nad prací s obnaženou zadnicí. Vitráž nad vchodem je zase zpodobením apokalypsy útoku z 11. září 2001 na newyorské věže.

Katolická správa gotické stavby zasvěcené svatému Janu Evangelistovi z toho zrovna nadšená není. "Mnoho lidí se snaží těžit z úspěchu jiných," řekl člen správy katedrály Pieter Kohnen.

Kostel zřídil placenou linku

Manželé za volání na číslo Malého anděla nevybírají poplatky a tvrdí, že z jeho rostoucí slávy nemají žádný zisk. V prosinci však kostel zřídil vlastní číslo, avšak v tomto případě stojí minuta hovoru ekvivalent 20 korun. Po vytočení mužský hlas nabídne několik možností - zmáčkněte jedničku, chcete-li se dovědět něco o historii kostela, zmáčkněte dvojku, chcete-li získat informace o tom, co je to křesťanská víra, a tak dále.

Kohnen tvrdí, že na číslo každý týden zavolá 100 lidí. "Vybrali jsme herce s důvěryhodným hlasem. Naším cílem je šířit slovo Boží, ale také získat peníze," přiznává. Údržba katedrály přijde ročně na 94 000 dolarů (1,8 miliónu korun).

Ti, kdo volají andělovi, platí jen normální tarif mobilního telefonu. Na druhém konci je nečeká automat, nýbrž andělský ženský hlas. "Říkám dobrý den, zde je Malý anděl, a pak se dějí věci," vysvětluje žena, která spolu s manželem andělskou linku vymyslela. Ne všichni volající potřebují pomoc. "Nejlepší jsou děti do deseti let. Ptají se: ´Jakým mluvíš jazykem? Co máš k večeři? Není ti zima? Nepotřebuješ deštník?" popisuje dětské dotazy žena-anděl. Volají také studenti o pomoc při zkoušce nebo lidé skládající řidičské testy. "Odpovídám vždy stejně: ´Pošlu vám trochu andělského kouzla´," říká žena.

Hudebníkovi Albertu van Oschovi se Malý anděl velice líbí. Za deštivého odpoledne k němu přivedl matku a přítele, aby ho mohli obdivovat. "Tohle je moderní doba," horlil nadšením.

Žena se snaží šířit toleranci. Nemyslí si, že předstíráním, že je anděl, někoho klame. "Jestliže je ten člověk vážný, jsem taky vážná, chce-li žertovat, žertuji i já," vysvětluje.

Manželé vědí, že správa katedrály jejich nápadem nadšená není. "Rádi by nám v tom zabránili, i když přímo nám to neřekli. Nemáme za to žádné peníze a nechceme kostelu konkurovat," říká k tomu manžel.

Jak dlouho budou pokračovat? "Dokud mne to nepřestane bavit. Někdy je to obtížné," přiznává manželka. Zatím se prý ale spíš baví. Když zemřel Steve Jobs, telefon zvonil bez ustání. A anděl těm lidem říkal: "Nahoru brzo přijde Steve Jobs, možná dostanu nový model."

Reklama

Výběr článků

Načítám