Hlavní obsah

Maturitního diplomu se dočkala po 75 letech

Novinky, Veronika Kulhavá

Neobvyklý dárek dostala ke svým 93. narozeninám Američanka Eileen Delaney ze Staten Islandu. Žena obdržela po více než 75 letech svůj středoškolský diplom, který nezískala, protože studium byla životními okolnostmi donucena ukončit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Život je někdy složitý a své o tom ví i třiadevadesátiletá Eileen Delaneyová. Psal se rok 1945 a mladá Eileen se právě chystala do posledního ročníku na newyorské střední škole Port Richmond High School. Jenže maturity se nedočkala.

Její nevlastní matka totiž trvala na tom, že pokud chce ještě bydlet v jejich domě, musí začít pracovat a platit nájem. Pro Eileen bylo nereálné, aby při práci zvládla ještě studium, a tak školu musela s těžkým srdcem opustit. Musela si tak najít zaměstnání, ke kterému by maturitu nepotřebovala.

Eileen Delaneyová se svým středoškolským diplomem

Usmálo se na ni štěstí a přijali ji do jedné telefonní společnosti. Brzy poté se seznámila se svým budoucím manželem Eugenem. Po svatbě společně založili rodinu, která se rychle rozrůstala. Eileen je šestinásobnou matkou, má osm vnoučat a šest pravnoučat a další početnou rodinu.

Když se blížila oslava Eileeniných 93. narozenin, jedna z jejích neteří přišla s netradičním nápadem na dárek. Co chybělo ženě, která prožila šťastný život a má širokou milující rodinu? Snad právě maturita, které se mladá Eileen musela kdysi vzdát.

Diplom je sladkou třešničkou na dortu

Celá rodina nápad nadšeně podpořila a neteř proto kontaktovala vedení střední školy, kam Eileen dříve chodila. U vedení školy se setkala s pochopením. „To je to nejjednodušší a nejšťastnější rozhodnutí celého roku,“ uvedl ředitel školy John Woodman.

Vzhledem k současné pandemii covidu-19 proběhla Eileenina narozeninová oslava jen v kruhu nejbližší rodiny a zbytek příbuzných měl příležitost připojit se k oslavě pomocí komunikační platformy Zoom. Všichni tak mohli být svědky toho, jak Eileen konečně svírá v rukou svůj diplom datovaný do roku 1945.

„Absolutně jsem netušila, co se děje,“ uvedla Eileen pro server People. Ve svém životě však ničeho nelituje, ani předčasného opuštění školy, ovšem dodatečný diplom jí potěšil „Jsem velice šťastná, měla jsem dobrý život. Tohle bylo jako třešnička na dortu,“ uzavřela Eileen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám