Hlavní obsah

Matka devaterčat poprvé promluvila o těžkém porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu porodila Malijka Halima Cisseová v Maroku devaterčata. Děti jsou stále v inkubátorech v péči lékařů, daří se jim však dobře. Cisseová nyní popsala, jak probíhal porod a co všechno děti potřebují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Devaterčata na záběrech z 1. červnaVideo: Reuters

 
Článek

Devět dětí, čtyři chlapci a pět dívek, je pod stálým dohledem lékařů v marocké nemocnici, kam byla v květnu Cisseová převezena, neboť v Mali neexistuje zařízení vybavené na tak složitý porod.

Každé tři hodiny děti absolvují lékařskou prohlídku, každé dvě hodiny jsou krmeny. Cisseová v rozhovoru pro britský deník Daily Mail popsala, že denně je použito přes sto plen a děti vypijí celkem šest litrů kojenecké výživy. Cisseová uvedla, že mateřské mléko jí došlo během jediného měsíce.

„Je to hodně práce a stále se cítím velmi slabá. Těhotenství bylo velice těžké a potřebuju hodně odpočívat,“ uvedla Cisseová. „Porodit jedno dítě je už samo o sobě těžké, mít jich devět je nepředstavitelné. Během porodu císařským řezem Cisseová málem vykrvácela. Doktoři odhadli, že jen její břicho samotné vážilo kolem třiceti kilogramů.

U porodu byla z rodiny její sestra. Pětatřicetiletý manžel Kader Arby musel kvůli proticovidovým opatřením zůstat doma v Timbuktu. Poprvé děti viděl až 19. července.

Devaterčatům se daří dobře, všechny děti váží méně než kilogram

Koktejl

Porod císařským řezem trval něco přes dvacet minut, Cisseové to ale přišlo téměř jako věčnost. „Jak děti vycházely ven, honilo se mi hlavou strašně moc otázek. Neustále jsem věděla, co se děje, vypadalo to jako nekonečný proud dětí, který ze mě vychází. Má sestra mě neustále držela za ruku a jediné, na co jsem mohla myslet, bylo, jak se o ně postarám a kdo mi s nimi pomůže,“ uvedla Cisseová.

V nemocnici děti zůstanou ještě dva měsíce

Matka zatím devaterčata navštěvuje dvakrát denně na půl hodiny. Víc jí její zdravotní stav zatím nedovolí. „Díky bohu, že k nim teď nemusím vstávat v noci,“ dodala Cisseová.

Šťastný otec, povoláním námořník malijského námořnictva, uvedl, že mu je jasné, že budoucnost rodiny bude finančně dost náročná. Doteď žil pár s dcerou v malém třípokojovém domě. Nyní ale budou muset zajistit dalších devět dětí najednou. „Není to o velikosti domu, ale o tom, aby moje žena i všechny mé děti byly v pořádku,“ řekl Arby.

Žena porodila devaterčata, lékaři čekali jen sedm dětí

Koktejl

V rámci islámské tradice byly děti pojmenovány týden po porodu. Jeden z chlapců dostal jméno Mohammed, ovšem nikoliv po muslimském prorokovi, nýbrž po marockém králi jako výraz vděčnosti vůči zemi a marockým lékařům. Druhý chlapec dostal jméno Bah, pro změnu po malijském prezidentovi, jehož vláda převoz i porod financovala. Další dva chlapci se pak jmenují El Hadži a Umar. Dívky se jmenují Hawa, Adama, Fatuma, Umu a Kadidia.

Pokud vše půjde dobře, děti zůstanou v nemocnici ještě dva měsíce. Pak se s rodinou vrátí domů do Timbuktu, kde na ně čeká již jedna dcera, které je nyní dva a půl roku.

„Je to neuvěřitelné množství práce o všechny se postarat. Jsem vděčná lékařskému týmu, který dělá všechnu tu těžkou práci, a malijské vládě, že to platí,“ dodala. Porod a následná péče o devět novorozenců zatím podle vyjádření vlády stály necelých milion liber (zhruba 30 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám