Hlavní obsah

Masopusty zachvátily Moravu

– TĚŠANY
Právo, jac, Jiří Růžička

Medvědář s medvědem, policajt s uzeným špekem nabodnutým na šavli, čert, gorila, elegán v buřince s dvojicí cikánek s notně odrostlým miminem v kočárku, mexický indián, ale ani smrtka s kosou - nic z tradičních figur, které odedávna patří do masopustních průvodů, nechybělo v sobotu dopoledne v obci Těšany na Brněnsku - dějišti slavného dramatu Maryša.

Foto: Jana Matějíková

smog

Článek

Letos už posedmé tu místní Sbor dobrovolných hasičů uspořádal masopustní, na Moravě fašankovou obchůzku s kasičkou od domu k domu. A lidé byli štědří.

Neobešlo se to samozřejmě bez muziky a bez písní, v nichž se mísily nářeční prvky Slovácka a Brněnska.

Tento víkend je na Moravě ve znamení fašanku nejen v tradičních obcích s nepřerušenou folklórní tradicí, jako je Strání na Uherskobrodsku nebo Velká nad Veličkou na Hodonínsku. Masopustní zábavy s pochováváním basy a dalšími nezbytnými obřady pořádají také v Mikulově, ve Šlapanicích u Brna a v mnoha dalších menších i větších obcích.

Vůně slivovice ve Strání

Vůně ovaru z čerstvé zabíjačky vítala v sobotu od rána návštěvníky masopustních taškařic na 18. ročníku Fašanku ve Strání na Uherskohradišťsku.

"Nedá se tomu odolat," smutně, ale s plnou pusou a ještě koutky od hořčice zaplakal již tak přes břicho notně urostlý strýc ze Strání. "Ještěže jak já sám, tak spousta kamarádů, sem přineslo ty nejzdravější kapky na žaludek i na žlučník," usrknul pak notně z malované plácačky lahodné slivovice. Na stráňanském rynku se již všechno připravovalo na masopustní veselí a hospodyně doma rychle dosmažovaly koblihy.

O půl druhé se do průvodu obcí vydaly národopisné soubory, které na masopustní oslavy přijely do Strání na moravskoslovenském pomezí v Bílých Karpatech z Chorvatska, Slovenska, ale i okolních míst v ČR. První se předvedli Chorvati, vesele zapívali na konci členové domácí Javoriny.

Ochutnával i Cyril Svoboda

"Tož strýcu nalej, muzikantům je zima a zpěváci chraptí," zahartusil před otevřenými vraty jednoho z místních mohutný krojovaný otec v čele skupiny s dřevěnou šavlí s napíchnutým kusem prorostlé slaniny v ruce. Co hrdlo ráčilo pilo se víno, i svařené, koštovaly klobásy, uzené i koláče a koblihy a zase slivovice. Té několikrát usrknul také ministr zahraničí Cyril Svoboda, který sem přijel sdílet fašankové oslavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám