Hlavní obsah

Manželé našli při venčení psa poklad za 200 miliónů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dost možná největší poklad, jaký kdy byl nalezen na území USA, objevil manželský pár ze severu Kalifornie. V zemi našli 1400 zlatých mincí v téměř perfektním stavu. Jejich hodnota se odhaduje na 10 miliónů dolarů (200 miliónů Kč), napsala ve středu agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mince, které našli manželé z KalifornieVideo: Reuters

 
Článek

Pár našel mince při venčení psa už v dubnu loňského roku na svém pozemku. Manželé si všimli rezavé plechovky vyčnívající ze země, a když začali odkrývat zeminu, objevili osm dalších. Uvnitř byly dvacetidolarové mince z doby zlaté horečky.

Do čištění mincí se nepustili sami, ale odnesli je zašpiněné odborníkovi na mince Donu Kaginovi z firmy Kagin’s. Mince podle něj byly vyraženy mezi lety 1847 až 1894. Není jasné, kdo je ukryl, ale v době zakopání byly mince zřejmě nové.

„Tohle je poprvé, co jsem za mou 46letou kariéru narazil na takhle velký zakopaný poklad,“ řekl Don Kagin.

„V minulosti byly objeveny vraky lodí s tisícovkami mincí ve velmi dobrém stavu, ale zakopaný poklad tohoto rozsahu, to je něco nevídaného. Poklad takové ceny jsem v Severní Americe nikdy neviděl, ani mince v takovém stavu, jako jsou tyhle,“ řekl Kaginův kolega David McCarthy.

Podle zákonů v USA patří až na výjimky poklad nálezcům, Kaginova společnost se tak v nejbližší době chystá mince za manžele prodat. Identitu páru odmítá firma zveřejnit, manželé se totiž bojí, že by se jejich pozemek stal terčem hledačů pokladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina našla ve vraku lodi poklad za milióny

Americká rodina Schmittových z Floridy se věnuje hledání pokladů už mnoho let. O víkendu si připsala na své konto dosud největší zářez, když dospělý syn Eric...

Horolezec našel na ledovci Mont Blanku poklad

Francouzský horolezec našel na ledovci v masívu Mont Blanc drahokamy v odhadované hodnotě 130 000 až 246 000 eur (3,4 až 6,4 miliónu korun). Smaragdy, safíry...

Výběr článků

Načítám