Hlavní obsah

Májový úplněk, předzvěst posledního letošního superúplňku

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistá obloha a kopcovitá krajina britského Lancashiru daly vzniknout působivým záběrům Měsíce, které byly pořízeny ve středu večer. Májový úplněk nazývaný v anglosaských zemích Flower Moon je předzvěstí superúplňku, tedy úplňku, během kterého je měsíc nejblíže k zemi. Ten nastane ve čtvrteční večer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Májový Měsíc nad Velkou BritániíVideo: AP

 
Článek

Záběry pocházejí z kopců u vesničky Rivington v hrabství Lancashire. Za kopcem Rivington Pike vychází obrovský Měsíc. Tak velký byste ho ale v reálu vidět nemohli. Nejedná se však o montáž, nýbrž známý fotografický trik s perspektivou.

Dlouhé objektivy s velkou fokální délkou zvětšují všechny objekty, které zachycují. Velikost zobrazovaných objektů lze zmenšit, když od nich poodstoupíme do dostatečné vzdálenosti. Od měsíce se však v důsledku celkové vzdálenosti od tohoto nebeského tělesa příliš vzdálit nemůžeme, proto jeho zobrazovaná velikost zůstává stejná.

Májový úplněk bývá v anglosaských a germánských zemích nazýván Flower Moon (Květinový úplněk). Úplňky byly historicky pojmenovávány podle období v roce. Ten květnový dostal své jméno podle divokých rostlin, sasanek, indiga, divokého česneku či fialek nebo vlčího bobu, které v této době rozkvétají.

Superúplněk si podmanil světovou oblohu

Věda a školy

I když jsme za rok svědky většinou dvanácti úplňků, v historickém názvosloví jich najdeme třináct. Oním jedním „navíc“ je Modrý úplněk neboli Blue Moon. Jeho definice nemá co do činění s barvou. Jedná se o řídký jev buď sezónní, kdy se jedná o třetí úplněk v ročním období se čtyřmi úplňky, nebo měsíční, kdy jde o druhý úplněk v jednom měsíci.

V období od roku 1550 do roku 2650 bylo, je a bude pouze 408 sezónních modrých úplňků a 456 měsíčních Modrých úplňků. I proto existuje v angličtině ustálené přísloví „once in a Blue Moon“ (jednou za Modrý úplněk), které přibližně odpovídá našemu „jednou za uherský rok“.

Foto: Stellarium / Jan Veselý

Srovnání velikosti aktuálního superúplňku v tzv. přízemí s úplňkem, který nastane v říjnu, když bude Měsíc v tzv. odzemí (dále od Země).

Letošní květnový úplněk bude rovněž posledním letošním superúplňkem. Jde o úplněk v období, kdy je Měsíc podstatně blíže Zemi. První ze tří letošních superúplňků nastal 9. března, kdy byl Měsíc vzdálený od Země 357 404 kilometrů.

Před měsícem, 7. dubna, byl vzdálen 357 100 kilometrů, nyní to bude opět o pár set kilometrů více. Průměrná vzdálenost Země od Měsíce je 384 400 kilometrů. Nejmenší letošní úplněk budeme moci sledovat 31. října, kdy Měsíc bude ve vzdálenosti 406 200 km.

Reklama

Výběr článků

Načítám