Hlavní obsah

Maďar si pod okap umístil přes 400 hnízd pro jiřičky, nabádá k tomu i ostatní

Novinky, Martin Vlk

Nadšenec do ptáků Ferenc Matics z maďarského města Tamási už 12 let vyrábí hnízda pro jiřičky, která následně umísťuje pod okap svého domu. Chce tak přilákat migrující ptáky, jejichž počet se kvůli změnám klimatu a používáním insekticidů v zemědělství v posledních letech v Maďarsku rapidně snížil, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďar vybudoval na svém domě 400 hnízd pro jiřičkyVideo: Reuters

 
Článek

Matics začal vyrábět hnízda z pilin, sádry a vody už před 12 lety, během nichž jich zhotovil více než čtyři stovky. Všechna se nyní nachází pod okapem jeho domu ve městě Tamási ležícím jihozápadně od Budapešti.

„Nejprve jsem vyrobil 10 hnízd, poté jich bylo potřeba 20 a tak to pořád pokračovalo. Momentálně mám 430 hnízd a kapacita domu je tím vyčerpaná,“ směje se Maďar.

Foto: Česká společnost ornitologická

Vlaštovka a jiřička jsou si podobné, určité rozdíly se ale najdou.

„Nikdy jich nebude obsazených všech 430, ale aspoň si ptáci mohou vybrat. Minulý rok jsem tu měl 250 párů, ale bojím se, že letos jich bude celkově méně, protože už teď je jich méně než obvykle,“ dodává.

Během let už stačil zpozorovat, že jiřičky preferují hnízda s hnědým zbarvením, a naopak těm bílým se vyhýbají. Pomocí bláta tak docílí toho, že všechna jeho hnízda mají přirozenou hnědou barvu.

Potravu jim hubí zemědělci

Podle maďarské organizace Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Společnost pro ornitologii a ochranu přírody), která se zabývá ochranou ptáků a přírody, se počet jiřiček v Maďarsku mezi lety 2000 a 2010 snížil o 64 %.

Důvodem má být změna klimatu a užívání insekticidů v zemědělství, které hubí hmyz, jímž se jiřičky živí. Ačkoliv se pokles i díky kampaním, které o tomto problému veřejnost informují, v posledním desetiletí zastavil, ke zvyšování počtu jiřiček prozatím nedošlo.

Počínání Maticse, který se vytvářením hnízd snaží jiřičkám v nelehkých časech pomoci, nezůstalo bez povšimnutí lidí v okolí. Ty Maďar nabádá, aby si hnízda umísťovali i na své domy. S radostí je pro ně prý samozřejmě vyrobí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám