Hlavní obsah

Lidé nejsou schopni chodit rovně, bez záchytných bodů se točí stále dokola

Novinky, Jakub Kynčl

Vědci z institutu biologické kybernetiky Maxe Plancka dospěli ve své nové studii k závěru, že člověk není schopný chodit přirozeně rovně. Pokud není schopný najít nějaký záchytný bod, tak pouze chodí v kruzích a nenávratně se ztratí. Nikdo dost dobře netuší, proč to tak je, vědci však tento fakt potvrdili hned několika různými experimenty.

Foto: Profimedia.cz

Člověk nedokáže chodit rovně. Vždy nevědomky zatáčí do strany.

Článek

Pokud chodíte, řídíte či plujete v mlze či v noci bez jakéhokoliv světla, nebudete schopni udržet rovnou trajektorii, tvrdí vědci po ukončení své studie. Dodávají, že jde o případy úplné tmy, kdy člověku nepomáhá ani obyčejný svit hvězd. Lidé mají prý však stále tendenci klonit se k jedné straně a nedokáží směrovat svou cestu přímo rovně.

Vysvětlení, proč tomu tak je, je hned několik a liší se člověk od člověka, vědec od vědce. Jedni tvrdí, že rozhoduje, která část mozku je u člověka dominující, jiní si myslí, že důvod může být čistě mechanický. Jedna noha je vždy o maličký kousek kratší než ta druhá, což může způsobovat klonění se na jednu stranu.

Ani s jednou ze zmíněných teorií však vědci plně nesouhlasí, domnívají se totiž, že je tento úkaz jejich kombinací, spojenou ještě s nejrůznějšími neurologickými vlivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám