Hlavní obsah

Liberec získal vzácné rajky a zoborožce

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Zoo Liberec získala poprvé ve své stopatnáctileté historii do své expozice rajku královskou a zoborožce temného. Jedná se o velice zajímavé ptačí druhy, které jsou v zoologických zahradách k vidění pouze zřídka.

Zoborožec temný

Článek

„Konkrétně jde o samce rajky královské a chovný pár zoborožců. Všichni jedinci našli nový domov v horním patře pavilonu tropů, kde doplnili jedinečnou kolekci ptactva z oblasti jihovýchodní Asie,“ uvedla mluvčí naší nejstarší zoologické zahrady Barbora Tesařová.

„Rajku královskou chová v Čechách pouze Zoo Děčín a zoborožce temné jen Zoo Zlín-Lešná, odkud k nám přicestoval i náš chovný pár,“ dodal zoolog Jan Hanel s tím, že věří, že se oba druhy podaří v budoucnu rozmnožit.

Rajka královská

Rajka královská je nejmenším a zároveň nejpestřeji zbarveným pěvcem z čeledi rajkovití, kteří se vyskytují pouze v deštných lesích na Nové Guineji a přilehlých ostrovech.

Naopak zoborožec temný, též zvaný guinejský, patří se svojí délkou těla 65–85 cm mezi největší zoborožce na světě. Vyskytuje se v deštných lesích východní Indonésie, na Nové Guineji a přilehlých ostrovech.

Reklama

Výběr článků

Načítám