Hlavní obsah

Letadlu se při přistání uvolnila vrtule a zasekla se do okénka

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vlásek unikla smrti Kanaďanka, která seděla v letadle společnosti Jazz Aviation u okénka, jímž při nepovedeném přistání proletěla část listu z uvolněné vrtule. Žena utrpěla lehká zranění od promáčknutého trupu a střepů z okénka, samotný list ji naštěstí nezasáhl, uvedl server CTV News.

Foto: Facebook, Melissa Menard

Vrtule trefila okénko a zařízla se do trupu letadla.

Článek

Let číslo 8481 operovaný pod značkou Air Canada Express odletěl ve čtvrtek večer z Calgary se 71 cestujícími na palubě a měl namířeno do Grande Prairie. Krátce po vzletu ale praskla jedna z pneumatik podvozku, což doprovodila hlasitá rána.

Pilot oznámil cestujícím, že s letadlem Bombardier Q-400 i přesto může přistát. Řízení letového provozu následně let přesměrovalo na letiště v Edmontonu, kde měly být lepší podmínky pro přistání. Jakmile se ale stroj dotkl ranveje, pravá strana podvozku nevydržela, uvedl pasažér Ron Prochner.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Dan Riedlhuber, Reuters

Havarovaný letoun na ranveji letiště v Edmontonu

„Bylo tam hodně jisker. Vybavuji si kouř a strašný zápach spáleného benzínu a oleje,“ citoval Prochnera server Herald News.

Následkem naklonění letadla na pravou stranu se rozbila vrtule na pravém křídle a část jednoho z jejích listů se zařízla okénkem do trupu.

„Najednou něco vrazilo do mého okénka a utrpěla jsem náraz do hlavy,“ uvedla v sobotu pro CTV Christina Kurylová, která seděla na inkriminovaném místě. Náraz jí srazil z hlavy brýle a omráčil ji. Od úlomků a střepů má na těle celou řadu modřin.

„Ta vrtule ji pochopitelně nezasáhla, ale celá vnitřní stěna trupu se promáčkla dovnitř, takže Christina měla v kůži zaryté sklo,“ řekla Melissa Menardová, kolegyně zraněné. Ta v letadle také cestovala a po vystoupení ven vyfotila list vrtule zaklíněný v trupu letadla. „Tohle mohlo někoho zabít. Smrt byla jen pár centimetrů daleko,“ dodala Menardová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo natočil televizní štáb krátce po přistáníVideo: Reuters

Otřesené Kurylovové pomohl ven z letadla cestující, který seděl vedle ní. Podle Prochnera byli ze stroje všichni venku během minuty. „Posádka v tomto ohledu odvedla dobrou práci, když všem říkala, ať tam nechají své věci a jdou co nejrychleji ven,“ uvedl Kanaďan.

Aerolinky v tiskovém prohlášení uvedly, že do nemocnice byli převezeni čtyři pasažéři, přičemž tři z nich lékaři po ošetření propustili. Tím čtvrtým, kdo zůstal v nemocnici na pozorování, byla podle dostupných informací právě Christina Kurylovová.

Úřad Transportation Safety Board, který v Kanadě mimo jiné vyšetřuje nehody v dopravě, se již incidentem zabývá. Jeho mluvčí potvrdila, že v trupu opravdu uvízla část vrtule. Další informace nesdělila, protože vyšetřovatelé jsou teprve na začátku určování příčin nehody.

Reklama

Výběr článků

Načítám