Hlavní obsah

Lékaři v USA dokázali oživit mladíka, kterému nebilo srdce přes 20 minut

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O neuvěřitelném štěstí může hovořit dvacetiletý Michael Pruitt z předměstí amerického Detroitu. Po zásahu elektrickým proudem mu přestalo bít srdce na dlouhých dvacet minut. Lékařům se ho přesto povedlo zachránit.

Foto: Beaumont Hospital

Zachráněný Michael Pruitt s doktorkou Angel Chudlerovou (vlevo) a sestrou Yasmeen Bachirovou.

Článek

Případ se odehrál už na konci dubna, nemocnice v Beaumontu o výjimečném případu informovala minulý týden.

Pruitt pomáhal svému otčímovi s pracemi na střeše jednoho z domů v Levonii na okraji Detroitu, když kovovým žebříkem, který zrovna nesl, zavadil o dráty elektrického vedení.

„Ještě si pamatuji, že jsem dostal ránu, klepal jsem se a pak nic,“ popsal mladík dramatické okamžiky. Upadl do bezvědomí a přestalo mu bít srdce. Majitel domu okamžitě zavolal záchranku, která u něj byla během čtyř minut.

Záchranáři jej dovezli do nemocnice, nahodit Michaelovi srdce se jim však nepovedlo. Do nemocnice dovezli mladého muže bez známek života. Lékaři se ho pokusili defibrilovat dvakrát. „Na podruhé jsme přidali trochu joulů,“ uvedla lékařka Angel Chudlerová pro regionální stanici WXYZ.

Jediným následkem jsou spáleniny na palcích

Během druhého pokusu už byl Michael bez srdečního rytmu bezmála dvacet minut. Poté už mu srdce konečně začalo opět bít.

„Když přišel k životu, byl jako Hulk. V šoku sevřel postranice a začal obrovskou silou třást lůžkem,“ přirovnala zdravotní sestra Yasmeen Bachirová pacienta k postavě komiksového siláka.

Pruittův případ je ale výjimečným hlavně kvůli tomu, že mladý muž neutrpěl žádná poškození mozku. Přitom první mozkové buňky začínají odumírat už po pěti minutách po zamezení přísunu kyslíku. „Je to důkaz toho, jak je důležité poskytnout okamžitou a nepřetržitou kardiopulmonární resuscitaci (KPR),“ uvedla šéfka traumatologie Beaumontské nemocnice Barbara Smithová.

Jediným zraněním jsou tak popáleniny na palcích, kterými se Pruittovi dostal proud do těla. Mladík neztratil smysl pro humor. „Když se mě lidi zeptají, zda mám vlasy nahoru přirozeně, odpovídám jim, že to je proto, že jsem dostal zásah elektřinou,“ zažertoval Michael.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám